Misteriozno napušteno ostrvo sa bolnicom koje više od pola vijeka čeka da bude istraženo FOTO/VIDEO

nacionalna geografija
Foto: shutterstock

Bilo je to negdje između 1611. i 1614. godine kada je holandski trgovac i istraživač tokom ekspedicije obalnim i riječnim dolinama između današnjih Nju Džersija i Masačusetsa, naišao na ovo ostrvo. Međutim, od pronalaska je naredna dva vijeka ostalo nenaseljeno.

Ostrvo poznato kao Nort Brader, što bu bukvalnom prevodu sa engleskog jezika znači Sjeverni brat, sada je dio Ist rivera u blizini Bronksa, dijelu poznatom i kao Vrata pakla.

U devetnaestom vijeku, na ostrvu su počele da se grade prve zgrade koje su kasnije postale karantini u kojima su bili izolovani bolesnici od zaraznih bolesti, poput tifusa i lepre.

Najpoznatija od stanovnica Nort Bradera bila je Tifusna Meri, žena koja je kao asimptomatski nosilac tifusne groznice, na samom početku dvadesetog vijeka, širila zarazu među Njujorčanima. Kada je kod Meri otkriven tifus - u jednoj od prvih velikih medicinskih istraga - ona je izolovana na ostrvo, i na njemu je ostala decenijama. (Kako je otkriveno ko širi tifus među bogatim Njujorčanima, i o tome kako do kraja života nije prihvatala činjenicu da je ona prenosilac zaraze, pročitajte na linku: Ko je širio tifus bogatim njujorškim porodicama? Istorijska medicinska istraga koja je otkrila Tifusnu Meri)

Početkom četrdesetih godina XX vijeka ostrvo Nort Brader je postao rehabilitacioni centar za zavinike od droge.

Već sredinom šezdesetih procjenjeno je da je boravak na ostrvu postao neisplativ, i da bi bilo praktičnije da ustanova pronađe prostorije negdje u gradu koje bi bile dostupnije i ekonomski isplativije. Do kraja šezdesetih ostrvo je bilo napušteno.

Prepušteno vremenskim prilikama i neprilikama, bez ikakvih ljudskih intervencija, na ostrvu, oko bolnica i propratnih objekata, zavladala je priroda. A sve što možete da čujete u ovom delu Njujorka su cvrkut ptica i poneki avion koji preleti preko ovog skrivenog dijela Velike jabuke.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana