Marmaris, biser Egejske obale

GS
Marmaris, biser Egejske obale

Do prije nekoliko decenija, Marmaris je bio malo ribarsko naselje i nosio je naziv Fiskos.

Danas važi za jednu od najljepših destinacija na turskoj obali.

Udaljen 150 kilometara od aerodroma Milas, 100 kilometara od Bodruma i 80 kilometara od Kusadasija - Marmaris važi za biser egejske obale.

Poznat je i kao grad koji ne spava, odnosno lokacija na kojoj 24 sata nedjeljno možete pronaći niz interesantnih dešavanja. Duž cijele obale otvoreni su barovi, kafići i restorani - što privlači veliki broj turista koji nakon dugog dana na plaži žele da uživaju u bogatom noćnom životu i sjajnim gastronomskim specijalitetima.

Treba naglasiti da je tokom ljeta dostupan i taksi kojim možete da posjetite neke od turskih i grčkih ostrva, a najpopularnije su posjete Rodosu.

U Marmarisu se možete sunčati na više od deset kilometara obale. Plaže su prilagođene djeci i odraslima, a pijesak je uglavnom crn i šljunkovit. Gornja polovina plaža je prekrivena suncobranima i ležaljkama koje je moguće iznajmiti po pristupačnim cenama. More je toplo, čisto i idealno za plivanje. Ukoliko želite da posjetite neke od obližnjih plaža - koristite bus dolmuš.

S druge strane, više o istoriji grada možete saznati kroz posetu Zavičajnom muzeju Kaparcuk (dvorac Marmaris) u kojem nakon posjete možete da kupite suvenir i odmoriti uz šoljicu kafe. Unutar dvorca je smješteno sedam velikih galerija sa posebnim artefaktima sa drevnih nalazišta u okolini.

Nedaleko od bisera egejske obale nalazi se Efes, jedan od najljepših i najbolje očuvanih drevnih turskih gradova. Turisti ovde mogu da obiđu ostatke jedne od tri najznačanije antičke biblioteke.

U Efesu se nalazi i jednom od sedam svjetskih čuda. U pitanju je hram boginje Artemide, nekad najveće građevine u Grčkoj i najlepše u Efesu. Okružen sa 127 stubova (visine 18 metara) koji su raspoređeni u četiri reda, u njegovom centru je bila statua Artemide (visine 15 metara) napravljena od zlata i slonovače. Osvjetljavale su je upaljene baklje. Hram je srušen 262. godine i danas je vidljivo samo nekoliko njegovih ostataka i jedan čitav stub.

U blizini Marmarisa se takođe nalaze i Pamukale. Prema legendi, kupanje u ovoj vodi podmlađuje ljude.

Još jedna legenda govori o ostrvu Kleopatra, gde se navodno istoimena egipatska kraljica kupala pre više od 2.000 godina. Ova destinacija svake godine privlači veliki broj posetioca zbog kristalno čiste vode i prelepih plaža na kojima se nalazi beli pijesak - koji navodno pomaže u liječenju opekotina.

Poslednja lokacija koju ćemo vam preporučiti, a uz koju se veže tragična priča je Kizkumu plaža. Jeste li ikad poželeli da hodate po vodi? Ovde možete da uradite nešto slično. Naime, zbog veoma plitkog mora moguće je hodati nešto više od 600 metara prema otvorenom moru. Ovo mesto je poznato i kao Isusova plaža.

Tragična legenda iza nastanka ovog puta prema otvorenom moru zvuči ovako - u blizini ove plaže nekada živjela kraljevska porodica. Princeza se zaljubila u lokalnog ribara, pa je zbog susreta s njim neretko bježala iz dvorca. Nakon što je njen otac (kralj) saznao za ovu vezu, proterao je ribara iz grada - što je slomilo princezino srce.

Nastavila je da posjećuje plažu i čeka povratak svoje velike ljubavi. Kad god bi otišla na plažu, šaku pijeska bi bacala u more kako bi napravila put koji vodi prema ribaru.

Nakon što je kralj otkrio njen plan, poslao je čuvare da je dovedu kući. Međutim, bježeći od njih - princeza je pretrčala nekoliko stotina metara plaže i zatim pala u otvoreno more.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana