Ljubaznost u Japanu na prvom mjestu

Agencije
Ljubaznost u Japanu na prvom mjestu

Kako bi se putnici što bolje uklopili i bezbrižnije upoznali Zemlju izlazećeg sunca, potrebno je steći i neke japanske navike.

Naravno, to ne znači da treba očajavati ako negdje zakasnite minutu, ali poštovanjem određenih pravila zagarantovan je ljepši boravak u Japanu.

Bonton 

Jedna od prvih stvari koju je nemoguće ne primijetiti u Japanu svakako je velika ljubaznost. Pa ako su domaćini takvi, budite i vi te obavezno uzvratite istom mjerom. “konichiwa” (dobar dan), “konbanwa” (dobro veče), “arigato”(hvala) riječi su koje vam u Japanu neće odmoći.

Vožnja

Ovdje se vozači taksija drže dvaju jednostavnih pravila. Prvo je da se putnici uvijek voze na zadnjem sjedištu, a naprijed je prihvatljivo sjesti samo ako nazad nema mjesta. Druga stvar odnosi se na otvaranje zadnjih vrata. Vi ih ne dodirujete i ne otvarate, već se ona otvaraju - automatski.

Obuća

U japanskim domovima, ali i određenim hramovima i tradicionalnim restoranima, skidanje cipela je obavezno. Kad je već tako, pripazite na higijenu, a probajte da ih oduševite i domaćine nekim smiješnim čarapama.

Telefoniranje

Isključite zvuk mobilnog telefona kad se nalazite u restoranima, prodavnicama i javnom prevozu. Takođe, na istim mjestima nije baš pristojno ni razgovarati telefonski, pa svakako izbjegavajte i nepotrebne razgovore.

Cjenkanje

Niste u Maroku, Turskoj ili sličnim zemljama gdje je cjenkanje dio kulture. Ne, kad u Japanu stoji neka cijena, cjenkanja nema, mada na nekim tržnicama ipak možete očekivati da ćete se svidjeti prodavcima i zbog toga dobiti popust.

Higijena

Kad se nađete u restoranu, ne morate ići prati ruke u toalet prije jela. Naime, dobićete za sto topli peškir te njime očistite ruke prije početka obroka.

Redoslijed

Kad sipate bocu vina ili nekog drugog pića, budite sigurni da ste sebi utočili posljednjem. Takođe, prije ispijanja obvezno viknite “kampai”!

 

 

 

Napojnice

 

Napojnicu nemojte ostavljati ni slučajno u barovima ili restoranima jer ona u Japanu, kao običaj, jednostavno ne postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana