Ljepote doline Glendalog zaustavljaju dah

Glas Srpske
Ljepote doline Glendalog zaustavljaju dah

U Nacionalnom parku planine Viklou, jednom od šest nacionalnih parkova u Irskoj, nalazi se dolina puna zelene irske prirode na kojoj se možete maksimalno opuštati po cijeli dan.

U neopisivim ljepotama doline Glendalog uživaćete od prvog do posljednjeg trenutka. Prava terapija.

Do nacionalnog parka možete automobilom, taksijem, organizovanim izletom ili autobusom, tj. javnim prevozom iz Dablina. Trebaće vam nešto malo više od jednog sata iz Dablina.

Pješice “dolinom dvaju jezera”

Najpoznatija atrakcija Nacionalnog parka “Viklou” provjereno je lednička dolina Glendalog, čije ime u prevodu znači “dolina dvaju jezera”. Nalazi se pored sela Larag i jedan je od najljepših dijelova cijele Irske. Spektakularni prizori, bogata istorija, kultura i priroda glavni su magneti brojnim posjetiocima koji ovamo dolaze da istražuju nepoznato. Ovdje o Irskoj možete mnogo da naučite.

Djelo svetog Kevina

Brojne pješačke staze za laganu šetnju otkrivaće vam polako sve čari ovog dijela Irske. Isto kao što ih je još u 6. vijeku, u potrazi za osamom, otkrio Kevin, koji je ovdje utemeljio manastir. Tako se jedno od najznačajnijih ranohrišćanskih mjesta u Irskoj nalazi upravo ovdje, a crkvu i ostatke tog monaškog naselja mnogi dolaze da vide na svom putu kroz Glendalog.

Idealno za opuštanje

Gornje jezero omiljeno je polazište za šetnju dolinom Glendalog, a pokraj njega nalazi se i parkiralište, gdje šetnje obično kreću. Možete izabrati i jednu od označenih pješačkih staza, od kojih ima onih koje traju tridesetak minuta, ali i onih od četiri sata. Kod jezera se nalaze prostori za piknike, a možete uživati i u sportovima na vodi, vožnji biciklom i planinarenju. Putem će vas pratiti potoci, slapovi i predivna flora i fauna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana