Lenka Dunđerski i Laza Kostić - vječni čuvari dvorca Dunđerski

Srna
Lenka Dunđerski i Laza Kostić - vječni čuvari dvorca Dunđerski

KULPIN - Vječni čuvari dvorca Dunđerski u Kulpinu su Lenka Dunđerski i Laza Kostić, glavni likovi neispričane ljubavne priče u bačkoj ravnici.

"Spomenici, okrenuti jedan ka drugom, kao da vode duge razgovore, a prolaznicima i onima koji čuju za njihovu priču ostavljaju slobodu da je dovrše", rekla je danas turistički vodič iz Novog Sada Biljana Milošević.

Prema njenim riječima, Laza Kostić bio je čest gost na dvorcu u Kulpinu, a postoje priče da su Lenka i on, uprkos velikoj razlici u godinama, gajili simpatije jedno prema drugom.

"Da nesreća bude veća, njen otac je provodadžisao Lazinu ženidbu", izjavila je Miloševićeva novinarima na studijskom putovanju koje je organizovano u okviru projekta turističke promocije Vojvodine "Helt tur", koji realizuje Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu.

Ona je dodala da je Lenka umrla u 26. godini, kao i da postoji više priča šta je uzrok tako rane smrti te mlade dame.

"Pričalo se da je umrla od tifusne groznice, ali se javila sumnja da to u stvari nije istina jer je dvije sedmice prije smrti u svom punom sjaju bila u pozorištu. S obzirom na tu sumnju, kao drugi uzrok smrti navodi se tuga za Lazom, koji se oženio i otišao na bračno putovanje", kaže Miloševićeva.

Pjesma Laze Kostića "Santa Marija dela Salute" (Santa Maria della Salute) do današnjih dana ostala je simbol ove neostvarene ljubavi.

"A, naša deca pesme su moje,

tih sastanaka večiti trag,

to se ne piše, to se ne poje,

samo što dušom probije zrak.

To razumemo samo nas dvoje,

to je u raju prinovak drag,

to tek u zanosu proroci slute,

Santa Maria della Salute."

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana