Legenda koja traje dva vijeka: Što je Nesi za Loh Nes, to je Ogopogo za Kelovnu

GS
Legenda koja traje dva vijeka: Što je Nesi za Loh Nes, to je Ogopogo za Kelovnu

Već generacijama unazad mitsko biće, za koje se vjeruje da pliva jezerom Okanagan u Britanskoj Kolumbiji u Kanadi, plaši djecu, ali i odrasle. Ovo jezero, dugačko 145 kilometara i široko oko 4,5 kilometra, navodno je dom čudovištu koje liči na zmiju, a koje se naziva Ogopogo, piše BBC.

Ogopogo je za Kelovnu, grad koji se nalazi na obali jezera, isto što je Nesi za Loh Nes – ovo biće živi u jezeru i kažu da se pojavljuje dovoljno često da održi legendu o sebi u životu.

Prema opisu "očevidaca", ovo stvorenje sa nekoliko grba liči na zmiju i ima zelenu ili crnu kožu i glavu konja, zmije ili ovce.

Na crtežima izgleda kao morski zmaj koji može da se vidi na starim kartama moreplovaca. Na dokovima ovog grada nalazi se skulptura zeleno-crnog zmaja duga četiri i po metra, koja predstavlja maskotu lokalnog hokej tima, a u celoj Kelovni mogu da se kupe suveniri sa ovim bićem.

Ogopogo manija dostigla je svoj vrhunac osamdesetih godina dvadesetog vijeka , kada je turističko udruženje ponudilo nagradu od milion dolara onome ko osigura dokaz o njegovom postojanju.

Nevladino udruženje ekoloških aktivista Grinpis istupilo je tada i proglasilo ovo biće ugroženom vrstom, zahtevajući da se ne lovi, nego da se samo fotografiše. Tadašnje televizijske emisije prenosile su vesti o čudovištu u jezeru Okanagan i mnogi su zapravo verovali u njegovo postojanje.

Čak i danas 16 odsto stanovnika Britanske Kolumbije veruje da je Ogopogo stvaran.

"On zapravo nije čudovište, nego duh jezera koji štiti celu dolinu", kaže Pat Rafael iz Vestbank Frst Nejšn, a i dodaje da se Ratlsnejk Ajlend (Ostrvo zvečarki) smatra prebivalištem Ogopogoa.

Pre nego što su stigli evropski trgovci krznom 1809. godine, domoroci su ovde živeli već 12.000 godina. Oni su imali svoje zakone, pravosuđe i verovanja. Oni su verovali u važnost vode, koja je postojala u dva oblika: u duhovnom i telesnom, koji se oličavao u samom jezeru iz kojeg se ponekad ukazivao duh.

"U našim pričama Ogopogo je tamne boje i ima glavu konja i rogove jelena. Misionari su videli našeg vodenog duha i po navici demonizovali naša duhovna uverenja", kaže Korali Miler, asistentkinja menadžera u tamošnjem muzeju.

Ovo biće je hranjeno duvanom i žalfijom, a ponekad mu je davan i losos kao znak zahvalnosti jezeru zbog toga što stanovnicima osigurava vodu i hranu.

"Mislim da odatle potiče nesporazum, doseljenici su nas videli kako bacamo komade mesa u vodu", objašnjava Miler.

Ubrzo potom počele su da se raspredaju priče o zmiji iz jezera Okanagan kojoj se žrtvuju žive životinje kako bi se ona umirila i da bi se osigurala sigurna plovidba jezerom.

Kada je jednom legenda o zmiji žednoj krvi zaživela, otela se kontroli – doseljenici su počeli da patroliraju uz jezero noseći oružje, plašeći se da će zver da izroni i da ih napadne.

Ipak, dvadesetih godina 20. veka pomama se smanjila, a turističke organizacije su nazvale ovo biće Ogopogo po engleskoj zaraznoj narodnoj pesmi čiji tekst glasi: "Njegova majka je bila uholaža, njegov otac je bio kit, imao je malo glave i jedva neki rep, a Ogopogo je bilo njegovo ime."

Mitsko biće se tako transformisalo u stvorenje nalik liku iz crtanog filma koje bi moglo da privuče turiste.

Nije poznato koliko je ljudi u proteklom veku putovalo u Kelovnu kako bi videlo ovo jezersko biće, ali je vremenom Ogopogo postao zaštitni znak Kelovne. Lokalne prodavnice su počele da prodaju njegova "jaja", pa se u njima mogao pronaći čak i njegov izmet.

Iako turističke agencije danas ne promovišu Ogopoga, legenda i dalje traje.

Miler ističe da je veoma važno da se napravi razlika između duhovnog bića u koje su verovali domoroci koji su hteli da zaštite svoje jezero i Ogopoga, koji je plod pogrešne interpretacije doseljenika, a koji se posle nekog vremena pretvorio u turističku atrakciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana