Kraljevsko selo Kotromanićevo, mjesto koje vraća u doba kraljeva i vitezova: Savremeno naselje u srednjovjekovnom ruhu FOTO

Milijana Latinović
Kraljevsko selo Kotromanićevo, mjesto koje vraća u doba kraljeva i vitezova: Savremeno naselje u srednjovjekovnom ruhu FOTO

Na obali rijeke Veličanke, dvadesetak kilometara od Doboja, smješteno je kraljevsko selo Kotromanićevo, savremeno naselje u sredovjekovnom ruhu koje putnike namjernike vraća u doba kraljeva i vitezova.

Na ideju da osnuje jedno ovakvo naselje, koje upotpunjava turističku ponudu Doboja, došao je Miodrag Bosić iz Organizacije za razvoj turizma regije Doboj. S obzirom na to da je devet godina upravljao dobojskom tvrđavom, koja je simbol grada i okosnica turizma, došao je na ideju da iskoristi prirodne ljepote ovoga kraja i na obalama Veličanke, bogate ribom i školjkama, sagradi bajku koja živi. Naziv etno-sela došao je spontano, priča Bosić.

- Iskoristili smo priču o kraljevskoj lozi Kotromanića, koja je u davna vremena i sagradila dobojsku tvrđavu. Kotromaniće na neki način svojataju svi narodi u BiH, prihvatljivi su svima, tako da dileme o nazivu nije bilo - ističe Bosić, koji je i direktor kraljevskog sela Kotromanićevo.

Kraljevsko etno-selo oživljava davna vremena kraljeva i vitezova, a svi koji zakorače u ovo veliko domaćinstvo imaju utisak da su putovali kroz vrijeme i kročili u neki sasvim drugačiji svijet. Ugodan ambijent i gurmanski specijaliteti as su u rukavu domaćina.

- Etno-selo čine restoran nacionalne kuhinje “Kraljevska voda” sa oko 300 mjesta, ljetna bašta, ležaljke pored rijeke, sauna, igraonica za djecu, tereni za odbojku na pijesku i mali fudbal. Tu su i drvene kuće za odmor, u obliku starih srednjovjekovnih brvnara. Prostor je inspirativan i za umjetničke kolonije. Ušuškana u zelenilo, ova oaza mira i u vrelim ljetnim danima ugodan je ambijent za odmor ili predah nakon putovanja, s obzirom na to da se nalazimo na glavnoj saobraćajnici od Hrvatske - rekao je Bosić. Ovo naselje pogodno je za tranzitni turizam, ali i sve vrste seminara, te odmor za sve one koji žele da uživaju u kraljevskom ambijentu. Vrijedni domaćini, koji vode računa da svako ko jednom dođe u Kotromanićevo izađe nasmijan i poželi da se vrati ponovo, posebno su ponosni na gurmanske specijalitete koji očaravaju nepca.

- Izdvojio bih rolovanu teletinu ispod sača, koja se još malo prodimi sa krompirom i salatom. Na meniju je nezaobilazna domaća kokošja supa ili teleća torba, a ručak možete završiti pitom od jabuka - kazao je Bosić. Ističe da na meniju imaju i ćevape, te da stranci obavezno traže porciju više jer, kako kaže Bosić, doći u ove krajeve, a ne probati ćevap, bila bi prava šteta. A u Kotromanićevo dolaze turisti iz cijelog svijeta. Prije pandemije virusa korona u kraljevsko selo dolazili su i gosti iz Amerike, Poljske, Češke, Slovenije i mnogih drugih zemalja.

Manastir

Na svega kilometar i po od kraljevskog sela Kotromanićevo, u Ritešiću, smješten je manastir Svete Matrone Moskovske. Manastir je građen u ruskom stilu, sa specifičnim kupolama. U sklopu manastirskog kompleksa izgrađen je i konak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana