Kozarska Dubica - Mjesto gdje sunce ljubi pitomu zemlju Potkozarja FOTO/VIDEO

Milijana Latinović foto: V. Tripić
Foto: Velibor Tripić

Na mjestu gdje sunce ljubi pitomu zemlju Potkozarja, a modrozelena Una mirno teče kroz njedra plodnih oranica smještena je Kozarska Dubica, kolijevka narodnih heroja i ponosnih i prkosnih domaćina.

Nekada je ovaj kraj bio obrastao bogatom hrastovom šumom, pa je i sama opština naziv dobila od staroslovenske riječi dub što znači hrast. A nije hrastova šuma jedino što krasi ovaj kraj. Aprilski dan u Kozarskoj Dubici okupanoj suncem po mnogo čemu običan, a opet nekako poseban. Na svakom pedlju ove zemlje sve vrvi od života. Proljeće je uveliko stiglo. Svjedoče tome rode u gnijezdima na putu ka centru opštine koje zaljubljeno klepeću krilima, procvali tulipani skoro u svakom dvorištu. Čak ni zvuk traktora kojima vrijedni domaćini već uveliko oru njive i siju bašte ne remeti jutarnju tišinu, naprotiv sve je poput dobro osmišljene slagalice u kojoj sve stoji na svome mjestu. Nadaleko je ova opština pod Kozarom poznata ne samo po teškoj istoriji već i po brojnim blagodetima kojima se diči svaki stanovnik ovoga kraja.

“Mlječanica

U zagrljaju prirode, daleko od gradske vreve, na obroncima Kozare smještena je Specijalna bolnica za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju “Mlječanica” čiji su prirodni ljekoviti izvori sa sumpornom vodom poznati od davnina.

U davna vremena lokalno stanovništvo koristilo je te izvore u vidu kupki, a počesto su ih nazivali “smrdeljci” jer su imali miris pokvarenih jaja.

Izvršni direktor za medicinski sektor, specijalista fizikalne medicine i rehabilitacije Mile Čeko upoznao nas je sa uslugama koje su pacijentima na raspolaganju u “Mlječanici”, kao i projektima koji su na pomolu i zahvaljujući kojima će ova specijalna bolnica izrasti u jedinstven centar kako po opremljenosti tako i po kvalitetu usluga koje se svakodnevno unapređuju, na dobrobit pacijenata ali i zaposlenih.

Ova bolnica, ističe Čeko, baštini višedecenijsku tradiciju u pružanju usluga fizikalne medicine i rehabilitacije. Od trenutka kada je otvorila svoja vrata, 1987. godine, njena misija je pružanje usluga stanovništvu kako prijedorske regije, tako i cijele Republike, BiH, pa i regiona.

- Kada je riječ o uslugama koje se ovdje nude, prije svega riječ je o uslugama iz oblasti degenerativnog reumatizma, zatim imamo odjeljenje za neurološku rehabilitaciju, postoperativnu rehabilitaciju ortopedsko traumatskih pacijenata. Imamo veoma dobra iskustva u rehabilitaciji oboljelih od multiple skleroze - ispričao je Čeko.

Zahvaljujući novom rukovodstvu, ali i izuzetno vrijednom i predanom kolektivu koji opstaje decenijama “Mlječanica” je iskoračila na put razvoja.

- Menadžment na čelu sa direktorom Darkom Banjcem preduzeo je značajne korake i za početak značajno obnovio objekat u kojem radimo gdje su se donedavno usluge pružale, na spartanskom nivou. Zaposleni su uložili velike napore da pacijentima pruže kvalitetnu uslugu bez obzira što su u određenom periodu uslovi bili teški - rekao je Čeko. Uz saradnju sa Vladom RS, u toku je realizacija strateškog plana razvoja specijalne bolnice kroz nekoliko faza.

- U prvoj fazi predviđena je izgradnja savremenog odjeljenja za rehabilitaciju polupokretnih i nepokretnih pacijenata koje će imati kapacitet 50 najasavremenije opremljenih ležajeva sa posebnom kinezisalom i terapijskim blokom. Paralelno sa tim radi se i savremeni dijagnostički centar. U toku je tenderska procedura nabavke najsavremenijeg CT aparata, zatim proširujemo  ultrazvučni kabinet sa još jednim 3D ultrazviučnim aparatom, tako da ćemo na taj način zaokružiti jednu kvalitetnu priču u smislu dijagnostike - pojasnio je Čeko.

Osim toga, radi se i potpuno novi hidro blok bolnice koji je srce ove zdravstvene ustanove jer se tu pruža gro terapija. Kada planirani projekat bude završen “Mlječanica” će biti bogatija i za višemjesne barične komore.

- Potreba za tom vrstom usluge je velika, a trenutni kapaciteti u Srpskoj nisu dovoljni da uslugu pruže u adekvatnom vremenu. Razmišljamo u pravcu da zdravstvena ustanova bude dostupna svima u adekvatnom vremenu, jer što prije pružena zdravstvena usluga, rezultat je bolji - kazao je Čeko, naglasivši da je vrijednost projekta 32 miliona maraka.

Plan je da u sklopu banjskog kompleksa bude izgrađen savremeni velnes i spa kompleks koji će se koristiti u svrhu zdravstvenog turizma i prevencije.

- Svaka marka uložena u prevenciju višestruko se vraća. Cilj je da kroz prevenciju i zdravstveno prosvjećivanje radimo na zdravlju populacije - ističe Čeko.

Veći kapaciteti specijalne bolnice zahtijevaju i veći kolektiv, tako da će tim “Mlječanice” ojačati zajedno sa jačanjem infrastrukture kompleksa.

Oni koji u ovoj oazi mira potraže lijek u prosjeku ostaju od 14 do 21 dan, eventualno 28 dana, a godišnje, na stacionarnom tretmanu u specijalnoj bolnici imaju oko 3.500 pacijenata.

- Taj broj je višestruko veći tokom ljetnje sezone, jer imamo veliki broj pacijenata koji dolaze na fizikalnu terapiju a nisu smješteni kod nas. Osim pacijenata iz Srpske dolaze i pacijenti iz regiona - ističe Čeko.

A da su pacijenti i te kako zadovoljni uslugom koju dobijaju u ovom zdravstvenom centru potvrđuju osmijesi na njihovim licima dok u sali za kineziterapiju rade vježbe sa terapeutima.

Pikaso

Osim prirodnog bogatstva i ljepota kojima obiluje, za Kozarsku Dubicu nadaleko se čulo i zbog umjetničkog djela Pabla Pikasa koje čuva Narodna biblioteka u ovoj opštini. Direktorica Narodne biblioteke Danijela Balaban rekla je da je grafika Pabla Pikasa izložena na zidu u biblioteci povodom obilježavanja pola vijeka od njenog osnivanja. Iako se i ranije nalazila u biblioteci, priča Balabanova, za izlaganje je bilo neophodno obezbijediti prostor, video-nadzor i senzore.

- Morali smo da utvrdimo autentičnost, a turisti veoma rado dolaze da pogledaju Pikasovu grafiku. Osim toga, dragi gosti uvijek su nam đaci prvaci koji su od roditelja i učitelja čuli za grafiku pa znatiželjno razgledaju. Osim grafike posjetioci svakim radnim danom mogu da pogledaju i bogatu legat biblioteku narodnog heroja Boška Šiljegovića koju je on zajedno sa grafikom poklonio biblioteci - istakla je Balabanova.

Manastir Moštanica

Postoji nekoliko zabilježenih predanja koja govore o postanku manastira Moštanice. Jedno od njih kaže da je Moštanica zadužbina roditelja Svetog Save, a prema drugoj legendi da je podignuta 1113. godine na mjestu pogibije svetog Teodora Tirona. Predanje prema kojem je manastir podigao a manastir Rmanj, kao stolicu svom bratu kaluđeru Gavrilu Predojeviću, obnovio Hasan-paša Predojević vezuje se za turska osvajanja. Prvi pisani spomen manastira Moštanice je zapis iz 1579. godine u Otačniku koji se danas nalazi u Hilandaru. Moštanica je u vremenu od sredine 16. do sredine 20. vijeka obnavljana čak devet puta. Manastir je registrovan kao spomenik kulture druge kategorije 1951. godine i uživa mjere zaštite propisane Zakonom o zaštiti kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa BiH. U neposrednoj blizini manastira smješteno je groblje na kojem se nalazi grob i spomenik čuvenog hajduka i ustaničkog vođe Petra Popovića Pecije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana