Kao Lak - Grad stvoren za ljubav

Danijela Stokanić
Kao Lak - Grad stvoren za ljubav

Kao Lak je najromantičniji grad u Tajlandu, zemlji siromašnih i bogatih i bez granica. Ovaj grad je mjesto boja, gdje čak i vjetar duva u nekoj posebnoj plavo-smeđoj nijansi. Karakterističan je po bijelim, pjeskovitim plažama, fantastičnim vodopadima, te po najstarijim kišnim šumama i idiličnim lagunama. Jednostavno, savršeno mjesto za zaljubljene.

Ako se odlučite da Dan zaljubljenih provedete baš na ovom mjestu, domaćini će vam, umjesto previše običnog buđenja u odmaralištu, omogućiti da jednu noć provedete na usamljenom ostrvu. Poslužiće vam večeru uz svijeće i ostaviti vas da prespavate... u luksuznom krevetu na plaži. Sljedećeg dana, nakon doručka bićete "spaseni" i vraćeni u svakodnevni život. Ovo je grad gdje noć i dan mirišu na život, onaj stvarni, a na momente i onaj filmski. Ljuto, ukusno i neodoljivo mirisno izvire iz svakog tanjira. Glavna atrakcija Kao Laka, koja privlači turiste na ovoj obali su nesumnjivo rajske plaže. Ovdje ćete pored rajskih plaža uživati i u kafićima i šik restoranima, prodavnicama, na masažama, u školama ronjenja, joga centrima. Između ostalog, ronjenje u moru je nevjerovatna avantura, tokom koje se turisti susreću s rijetkom ljepotom korala i egzotičnih riba. Tajland je prije svega, zemlja susretljivih i radoznalih ljudi širokog osmijeha. Simbol sreće je slon, koji će vas pratiti na svakom koraku i nezaobilazna je uspomena sa putovanja po Tajlandu. Brojni kipovi Bude čuvaju mir raskošnih hramova sa pagodama. Upoznaćete neobične vrste voća, a ne treba zaboraviti da je hrana u Tajlandu atrakcija sama za sebe. U zemlji slobode, kako ga još nazivaju, stanovništvo jako poštuje svoju tradiciju pa, za početak, nikada ih nemojte dirati po glavi, čak ni djecu, jer vjeruju da u glavi prebiva duša. Raznolikost Kao Laka je samo jedan od razloga što se putnici godinama vraćaju u ovaj grad, a u posljednjih nekoliko godina postao je obećana zemlja za sve one koji vjeruju u alternativnu medicinu. Zato možete posjetiti neki od mnogih centara, pohađati kurs meditacije, utrenirati vaš um i otići na neku čuvenu tajlandsku masažu, koja je postala popularna u cijelom svijetu.

Pleme

Tajland je karakterističan i po plemenima, jedno takvo je i čuveno pleme "dugih vratova", prepoznatljivo po gvozdenim ogrlicama koje žene nose oko vrata i koje su im, sa godinama, izdužile vratove. Te ogrlice nikad ne skidaju, pa ni za vrijeme spavanja. Prve dobijaju još kao djevojčice od pet godina, a starije žene nose ogrlice od kojih su pojedine teške i do šest kilograma. To je njihova tradicija koje ne žele da se odreknu.

 

Usluge

Hrana od 10 KM

Piće od 3 KM

Noć u bungalovu po osobi od 36 KM

Iznajmljivanje bicikla od 10 KM

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana