Iz gondole pogled na ljepote Zlatibora

Agencije
Iz gondole pogled na ljepote Zlatibora

ČAJETINA - U punom su jeku završni radovi na “gold” gondoli “Zlatibor”, koja će povezati centar Zlatibora sa ski-centrom Tornik. Kao najduža panoramska gondola na svijetu, dužine devet kilometara, predstavljaće pravu turističku atrakciju.

Njen kapacitet biće 600 putnika po satu, koji će se voziti u 55 moderno opremljenih kabina, a planirano je i proširenje na 90, kada će u vožnji dugoj 25 minuta kroz prelijepe planinske predjele moći da uživa 1000 putnika na sat.

- U pitanju su najsavremenije kabine, koje su prošle sve neophodne testove bezbednosti. Njihov kapacitet je deset putnika, biće dostupne i osobama sa invaliditetom, a u kabinama se nalazi prostor za odlaganje skija, snoubordova ili bicikla - izjavio je radnik preduzeća “Gold gondola Zlatibor” Vladimir Josipović.

Dodao je da vožnja neće biti privilegija samo onih sa dubljim džepom.

- Cena karte biće dostupna svim građanima. Imaćemo i razne pogodnosti, porodične i grupne karte. “Gold” gondola pravljena je tako da bude dostupna svim turistima koji dođu na Zlatibor - kaže Josipović.

Direktorka preduzeća “Gold gondola Zlatibor” Bojana Božanić ističe da se završni radovi sprovode planiranom dinamikom, a povoljni vremenski uslovi izvođačima idu naruku.

- Najkompleksniji deo svakako je međustanica na Ribničkom jezeru, tu se trenutno pripremaju uslovi za montažu stanice. U naredne dve nedelje montira se i glavna užetnjača, što stvara preduslove za razvlačenje sajle za prvih 4,5 kilometara, a onda ćemo nastaviti i od Ribničkog jezera do Tornika. Izuzetno težak posao predstavljalo je i postavljanje stubova na Torniku zbog velikog nagiba, ali i to smo završili - rekla je  Božanić.

Do kraja godine biti završeno razvlačenje sajle, a prvi putnici će se najdužom gondolom provozati na proljeće.

- Očekujemo da će ovaj projekat na našu planinu privući veliki broj turista i vinuti Zlatibor u još veće visine. Naš cilj i dalje ostaje milion turista godišnje - izjavila je Bojana Božanić.

Međutim, Zlatiborci ne miruju, pa je nakon završetka i puštanja u rad “gold” gondole, za koju je izdvojeno 13 miliona evra, u planu i izgradnja još jedne panoramske gondole od Tornika do Čigote.

 

Maksimalna bezbjednost

Vladimir Josipović je izjavio da se o bezbjednosti maksimalno vodilo računa, pa je tako mogućnost da “gold” gondola stane u toku vožnje svedena na minimum.

- Napajanje gondole električnom energijom vrši se sa dve međusobno nezavisne stanice, a postoji i rezervni agregat koji se u slučaju nestanka struje na prve dve aktivira i putnike bezbedno vraća na početnu stanicu. Kako baš ni najmanju sitnicu ne prepuštamo slučaju, biće angažovana i Gorska služba spasavanja, koja će dodatno voditi računa o bezbednosti putnika - rekao je Josipović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana