Italijanski gradić koji oduševljava sve ljubitelje video igrica

gs
Foto: vikipedia

Kad vas put nanese u Toskanu, gotovo školski, sigurno ćete prvo posjetiti famoznu Firencu.

Naravno, nakon nje dobre su šanse da ćete razgledati i Sienu. Mi bismo svakako preporučili posjetu još jednom malenom slatkom gradu čije je ime Monteriđoni.

Ovaj gradić od nepunih 10.000 duša smjestio se u blizini Siene, a da nije beznačajan i nebitan, govori i činjenica da ga je čak i veliki pjesnik Dante Aligijeri uvrstio u svoju Božanstvenu komediju. Radi se o srednjovjekovnom gradu opasanom zidinama smještenom na prirodnom brežuljku, kojeg su u 13. vijeku sagradili stanovnici Siene.

Naravno, nije sagrađen iz nekih "humanih" pobuda, već da bi služio kao obrambena linija u ratu protiv Firence. Grad je uskoro zaista to i postao, te je služio kao važna obrambena fortifikacija. Sve do 16. vijeka grad je odoljevao napadima, da bi ga 1554. godine, kao znak pomirenja s porodicom Mediči, vlasti Siene jednostavno predale. Prema dostupnim zapisima, ovo je shvaćeno kao velika izdaja.

Gradske zidine protežu se ukupno na 570 metara, a sadrže čak 14 tornjeva. Dvoje glavnih vrata su Porta Florence i Porta Roma, nazvane tako prema gradovima kojima su okrenuta. Glavnim gradskim trgom, dominira romanička crkva, dok je dobar dio ostalih zgrada renesansne gradnje.

 

Takođe, ako među čitateljima postoje i ljubitelji video igrica, recimo kako je Monteriđoni odigrao i važnu ulogu u dva nastavka serijala "Assasins's Creed". U svakom slučaju, kada drugi put putujete Toskanom, poklonite malo vremena i ovom sasvim zgodnom gradiću.

Odgođen karneval u Riju
Odgođen karneval u Riju
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana