Ispod crkve u Hrvatskoj otkriveno veliko blago: Vrijedni predmeti bili sakriveni u grobovima

GS
Ispod crkve u Hrvatskoj otkriveno veliko blago: Vrijedni predmeti bili sakriveni u grobovima

Prstenje, krunice, barokne kopče i dijelovi odjeće stari i do 600 godina otkriveni su grobovima tokom istraživanja koja prate obnovu crkve u Stenjevcu.

Radovi u sklopu obnove Crkve Uznesenja Blažene djevice Marije u Zagrebu otkrili su pravo blago. Crkva je oštećena u snažnom zemljotresu u martu 2020. godine, a tokom radova otkriven je pravi istorijski biser - od prstena do krunica i dijelova odjeće iz 17. i 18. vijeka.

- Cijela crkva nalazi se na području starohrvatskog groblja, cijeli lokalitet nije dovoljno istražen i ne zna se dovoljno - rekao je glavni projektant Hrvoje Zidar i dodao da zato u priču dolaze arheolozi i istražuju šta se nalazi u podnožju.

Kosti datiraju i iz 14. vijeka. Pokop je bio u drvenim kovčezima jer su pored kostiju pronađeni ekseri. Nekoliko grobova koje su pronašli imali su grubo obrađenu kamenu ploču bez ukrasa i natpisa.

- Kad smo istražili jedan od njih, pronašli smo nalaz iz 14. vijeka. Pronašli smo dva kostura od dva groba. Ispod drugog kamena nalazi se kosturnica puna dugih kostiju, nekoliko lobanja - objasnila je viša kustoskinja Arheološkog muzeja i vođa istraživanja Maja Bunčić.

Bunčić kaže da nisu pronašli samo kosti.

- Tu su i svetačke medalje, krstići, ali i nakit, prsten, tragovi odjeće i kopčice kojima je odjeća bila zakopčana - otkriva ona.

Predmeti su trenutno u Arheološkom muzeju u Zagrebu gdje će i ostati. U planu je izložba s rezultatima istraživanja. Crkva ima značajnu vrijednost, tu su zapisi stari 1.000 godina i na nju se mora paziti kao na kulturno dobro.

Nije ovo prvi put da je u zagrebačkom Stenjevcu otkriveno bogato arheološko nalazište, naime, kako je objasnila Bunčić, da je ovo bogato nalazište, saznalo se u 18. vijeku.

- Tada je pronađen prvi nalaz iz rimskog razdoblja, 3. vijek, rimskog cara Decija - kaže Bunčić.

Crkva je stradala i u zemljotresu u 19. vijeku, a u poslednjem, u martu 2020. godine je značajno oštećena. Ipak, projektant tvrdi kako je, s obzirom na to koliko je mogla da strada, još dobro i prošla.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana