Island - Zemlja vatre i leda ne prestaje da fascinira

Vanja Žarković
Island - Zemlja vatre i leda ne prestaje da fascinira

Zemlja u kojoj nema vojske, kriminala, ni komaraca, ali zato obiluje vulkanima, termalnim izvorima, glečerima i veličanstvenim vodopadima ne prestaje da fascinira posjetioce.

Fantastična destinacija za ljubitelje prirodnih fenomena, Island je mjesto gdje se sudaraju sjevernoameričke i evroazijske tektonske ploče. Dobrodošli su svi putnici sa potvrdom o vakcinaciji protiv virusa korona. Island je mjesto geoloških čuda i poprište vječne borbe između leda i vatre, a posebno je zanimljivo to što na ovom ostrvu, iako je prekriveno zelenilom, nema šuma. Nalazi se na vrhu ljestvice kad se govori o kvalitetu života, bezbjednosti (policija ne nosi pištolje), zdravstvenoj zaštiti, obrazovanju, ekološkoj osviješćenosti i pismenosti. Stopa pismenosti je 99 odsto, a imaju staru izreku koja kaže “Bolje biti bosonog nego bez knjige”. Zanimljivo je da svaki deseti Islanđanin objavi jednu knjigu.

Neki od najljepših vodopada na svijetu nalaze se na Islandu, a ledene glečerske pećine predstavljaju rijedak prirodni fenomen. Formirane su od leda iz glečera koji su stari nekoliko vijekova, propuštaju spektar svjetlosti, pa djeluje kao da je led obojen plavim nijansama. Island je i dom čudesne polarne svjetlosti, aurore borealis.

Zahvaljujući Atlantskom okeanu koji okružuje Island, čitava država je idealna za posmatranje više od 20 vrsta kitova. Susret s kitovima u njihovom prirodnom staništu nezaboravan su doživljaj, ali mnoge ture uključuju i posjetu morskim liticama, gdje prekrasne islandske njorke prave gnijezda.

 

Rejkjavik

Glavni grad Islanda je Rejkjavik koji ima oko 123.000 stanovnika i slovi za najbezbjedniji grad na svijetu. Gradom dominira Halgrimurova crkva, koja se vidi sa mora i sa zemlje, a nalazi se na vrhu brda. U centru Rejkjavika nema nebodera, ni stambenih zgrada sa više od dva sprata. Svaka kuća ima južno dvorište ukrašeno zelenilom i cvijećem. Zbog vjetrova koji neprestano duvaju, sve zgrade na Islandu imaju neobične prozore sa velikim oknima, a u njima su prozorčići i jedino se oni otvaraju.

 

Plava laguna

Plava laguna je termalni bazen, najveći i najpoznatiji na Islandu. Islanđani dolaze da se okupaju u njegovim ljekovitim vodama, a vjeruje se da ima magična dejstva. Temperatura vode konstantno je +39 Celzijusa! Dokazano je da liječi kožne i reumatske bolesti, a vjeruje se da ta mliječno-plava voda i podmlađuje.

 

“Vulkanske rijeke”

Erupcije vulkana, kojima je Island bogat, dovode do toga da lava, izbačena iz vulkanskog grotla, teče u rijekama i potpuno mijenja izgled svega čega se dotakne i gdje prođe. Kada opasnost prođe, ostaju nevjerovatno lijepi pejzaži. Iako izaziva jezu činjenica da je 30 vulkana i dalje aktivno, dok je pet do šest spremno da svakog trenutka eruptira, čini se da su mještani naučili da žive u “harmoniji” s njima, a uz to imaju dobro razvijen sistem za upozorenje.

Hrana i piće

Islanđani piju najviše “koka-kole” po glavi stanovnika na svijetu. Prema nekim istraživanjima, prosječni stanovnik godišnje popije čak 115 litara ovog soka. Island ima Dan piva koji se slavi 1. marta. Time se obilježava dan iz 1989. kad je pivo postalo zakonito. Ni brza hrana im nije strana, a najpoznatiji je hot-dog od jagnjećeg mesa. Osnova islandske kuhinje su jagnjetina i morska hrana. Međutim, postoji tradicija koja je istovremeno zdrava i neobična, pa tako od malih nogu učestalo konzumiraju ulje jetre bakalara. Ipak, njihova tradicionalna jela nisu za svačiji želudac, poput fermentiranog morskog psa ili kuvane ovčje glave, ovnovih testisa i slično.

 

“Igra prestola”

Za ljubitelje serije “Igra prestola” posebno je značajna plaža Rejnisfjara, jedna od najpoznatijih na svijetu sa crnim pijeskom. Njene neobične formacije stijena zabilježene su u sedmoj sezoni ove kultne serije. Plaža je nastala od lave koja se izlila u okean i ohladila u trenutku kad je došla u dodir s vodom. Prema legendi, tri stijene u okeanu su trolovi, koji su pokušali da izvuku brodove na obalu. Trolovi su smjeli da se kreću samo noću, ali zbog guste magle nisu primijetili da sviće i pretvorili su se u kamenje. Ova plaža spada i u najsmrtonosnije na svijetu.

 

Škola za vilenjake

Čak 37 odsto Islanđana vjeruje u vilenjake ili kako ih oni nazivaju huldufolk (skriveni narod), a mnoge porodice čak grade male drvene kućice za vilenjake u svojim dvorištima. Da bi sve to bilo još više uvjerljivo, postoji i mjesto gdje se može dobiti odgovor na sva pitanja o tim bićima, tačnije škola za vilenjake. Tamo se može učiti o 13 tipova vilenjaka i različitim vrstama gnomova, vila i trolova od Islanđana koji tvrde da su imali bliske susrete sa huldufolkom.

 

Zanimljivosti o Islandu

- Protivzakonito je posjedovati kućnu zmiju, guštera ili kornjaču;

- Islandski jezik je ostao nepromijenjen iz vremena doseljavanja Vikinga na ostrvo u devetom vijeku. Zato djeca u školama s lakoćom čitaju stare sage;

- Na Islandu nema prezimena, pa koriste tradicionalni sastav nordijskih imena koji čini prezime koje se sastoji od imena oca ili majke sa dodavanjem dotir (kćerka) son (sin);

- Prema posljednjem popisu stanovništva na Islandu živi, između ostalog, 18 kauboja, 52 princeze, 9 vještica, 59 jedi vitezova i 14 istjerivača duhova;

- Najgora uvreda Islanđanima je kada im male konje nazovete ponijima;

- Imaju najvišu stopu nataliteta u Evropi;

- Sve do 1987. godine četvrtkom se nije emitovao TV program pa se Islanđani rođeni do te godine često šale kako su vjerovatno začeti četvrtkom. Taj dan je smatran danom za druženja.

- Baš kao i Danci, i Islanđani bebe ostavljaju ispred kafića ili restorana, na svježem vazduhu, dok su roditelji unutra. Niko ne pomišlja na nešto negativno, a otmice su nepoznat pojam.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana