Island - vrtlog prirode od leda do vatre

G.S.
Island - vrtlog prirode od leda do vatre

Mala okeanska država, na samom sjeveru Evrope, Island jedinstveno je mjesto ispunjeno raznolikim prirodnim ljepotama, i jedna od rijetkih zemalja koja posjetiocima ima da ponudi prirodu u svom punom obliku.

Island ima izuzetnu mješavinu vulkana, glečera, vodopada, fjordova, polja lave, crnih pješčanih plaža, geotermalnih izvora, pećina, gejzira, čudnovatih planina i polarne svjetlosti.

Island obuhvata teritoriju površine oko 103.000 kvadratnih kilometara, a pored glavnog ostrva u njenom sastavu se nalazi još 36 manjih ostrva. Sa populacijom od svega 350.000 stanovnika, Island je ne samo najrjeđe naseljena država u Evropi, već i jedna od 20 najrjeđe naseljenih država na svijetu. Gotovo dvije trećine populacije živi u glavnom i najvećem gradu Rejkjaviku i njegovoj bližoj okolini.

Pećine

Island je prepun pećina, a one su zaista važne u istoriji Islanda, jer su mnoge od njih služile kao sklonište za ljude ili životinje u teškim zimama. Neke pećine na Islandu i dalje se koriste kao spremišta ili staje za ovce. Postoje tri vrste na Islandu: pećine od lave, ledničke pećine i umjetne pećine.

Fjordovi

Islandska slikovita obala obiluje sa nekoliko stotina fjordova, od kojih su mnogi sa zelenim, plodnim dolinama i šarmantnim primorskim gradovima.  Fjord najbliži Rejkjaviku je Hvalfjordur ili Fjord kitova. Neki od najpoznatijih fjordova na Islandu su i Hornstrandir i Latrabjarg.

Glečeri

Oko 11% površine Islanda prekriveno je glečerima. Island ima 269 imenovanih glečera, među kojima su: ledene kape, izlazni glečeri, planinski glečeri, alpinski, pijemontski i drugi. Najveći ledeni poklopac je Vatnajokul sa površinom od 8.300 kvadratnih kilometara, što je jednako svim glečerima na evropskom kopnu zajedno.

Vulkani

Život u kojem je vulkanska aktivnost svakodnevica, nešto je na šta su Islanđani navikli, jer su to iskoristili na najbolji mogući način. Više od 90 odsto stanova na Islandu zagrijava prirodna geotermalna toplota - jedan od najcjenjenijih i najčišćih oblika energije koji postoji. Erupcije vulkana na Islandu dešavaju se svakih pet godina.

Gejziri

Formiranje gejzira posljedica je posebnih hidrogeoloških  uslova, koji postoje na samo nekoliko mjesta na Zemlji.  Sva svjetska topla vrela nazivaju se gejziri upravo prema Velikom gejziru na Islandu – na svim jezicima osim islandskom. Na Islandu je to samo ime jednog jedinstvenog gejzira, koji se nalazi na jugozapadnom Islandu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana