Hrvatska: Koliko će turisti morati izdvojiti novca za posjetu ostrvima?

GS
Foto: Agencije

Agencija za obalni linijski pomorski promet Hrvatske saopštila je kako od danas na snagu stupaju nove cijene prevoza za ostrva u ovoj državi, a kojima će podlijegati kako mještani tako i turisti.

Kako se navodi, novi cjenovnik utvrđen je za ukupno 24 trajektne linije, 13 brzobrodskih linija te 10 brodskih linija.

"Kako ne bi došlo do značajnih razlika, odnosno kako bi rast cijena bio na istom nivou na svim linijama, gotovo svi prevoznici su međusobno uskladili svoje zahtjeve te iste postavili sa jedinstveno određenim maksimalnim povećanjem cijene po kategoriji prevoza", saopšteno je iz ove agencije.

Prema novom cjenovniku, turisti, ali mještani otoka koji se odluče koristiti trajekte, katamarane ili brodove, moraće izdvojiti i do 8 kuna (2 KM) više. Ukoliko je u prevoz uključeno i vozilo, tokom sezone turisti će od danas morati izdvojiti do 16 kuna (4,15 KM) više.

Inače, novi cjenovnik utvrđen je za četiri kategorije i to za putnike starije od 12 godina, djecu od 3 do 12 godina, vozila i teretna vozila:

Putnici (sve osobe starije od 12 godina) - povećanje u vansezonskom periodu do 4 kune, u sezonskom periodu do 8 kuna, a za otočane i radnike javnih službi do 2 kune tokom cijele godine.

Djeca od 3 do 12 godina - povećanje u vansezonskom periodu do 2 kune a u sezonskom periodu do 4 kune na trajektnim linijama te povećanje do 2 kune tokom cijele godine na brodskim i brzobrodskim linijama.

Vozila (uključujući i vozila javnih službi) - povećanje u vansezonskom periodu do 8 kuna, u sezonskom periodu do 16 kuna, a za vozila javnih službi do 4 kune tokom cijele godine.

Teretna vozila nosivosti >5,01 tone izdvojena su kao posebna kategorija vozila kojima se mijenja cjenovnik prevoza te se predviđa povećanje cijene prevoza po toni nosivosti i to - povećanje u vansezonskom perodu do 4 kune, u sezonskom periodu do 8 kuna, a za otočna vozila i vozila javnih službi do 2 kune tokom cijele godine, prenosi Klix.ba.

Direktorica Agencije Paula Vidović u ponedjeljak je za RTL Danas izjavila kako je povećanje cijena trajektnih linija bilo nužno zbog kretanja na tržištu.

"Povećanje cijena linija je bilo nužno upravo zato što su se povećali svi troškovi održavanja. Znamo da je došlo do povećanja cijena svih sirovina: plastike, čelika, goriva itd. Povećanje je, dakle, bilo očekivano", rekla je Vidović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana