Hram u ko­jem je počela is­to­ri­ja

Agencije
Hram u ko­jem je počela is­to­ri­ja

Bu­tan je du­go bio mis­te­ri­ja za­pa­dnom svije­tu, a da­nas nje­gov hram po­sjećuju mno­gi.

Hram Tak­tsang, po­zna­ti­ji i pod ime­nom Ti­gro­vo gnijez­do, naj­pre­po­zna­tlji­vi­ja je tu­ris­tička atra­kci­ja Bu­ta­na. Ovaj bu­dis­tički hram na­la­zi se na 3.120 me­ta­ra vi­si­ne na ru­bu li­ti­ce sa ko­je se pruža pre­di­van po­gled na do­li­nu Pa­ro.

Hram je iz­građen na mjes­tu na ko­jem je gu­ru Pa­dma­sam­bha­va na­vo­dno sle­tio i do­nio bu­di­zam sa Ti­be­ta, pa za­to ni ne čudi što se Ti­gro­vo gnijez­do sma­tra naj­sve­ti­jim mjes­tom u ovoj južno­azij­skoj ze­mlji.

Tak­tsang je iz­građen u 17. vije­ku, a u po­tpu­nos­ti je obnov­ljen na­kon ve­li­kog požara u ko­jem su uni­šte­ni broj­ni važni ar­te­fa­kti i sli­ke.

Uspon do hra­ma počinje na vi­si­ni od oko 2.100 me­ta­ra, do­kle može da se dođe auto­mo­bi­lom, a pre­po­ručuje se da odla­zak bu­de odložen sve dok se or­ga­ni­zam ne na­vi­kne na spe­ci­fične uslo­ve u Bu­ta­nu.

Za strmi uspon, dug oko četi­ri ki­lo­me­ta­ra, po­tre­bno je od tri do pet sa­ti ho­da u za­vi­snos­ti od fi­zičke spre­mnos­ti. Uprkos to­me što je put izu­ze­tno za­htje­van, ovaj hram sva­ke go­di­ne po­sje­ti ve­li­ki broj tu­ris­ta iz cije­log svije­ta.

Cio kom­pleks ima de­vet ra­zličitih zgra­da, a fo­to­gra­fi­sa­nje i sni­ma­nje unu­traš­njos­ti je stro­go za­bra­nje­no.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana