Grimizni tepih na 130 kilometara kvadratnih: Močvara koja neće preživjeti zimu

Agencije
Grimizni tepih na 130 kilometara kvadratnih: Močvara koja neće preživjeti zimu

Grvena močvara je stanište mnogih životinja i biljaka, mnogobrojni turisti hrle samo da na kratko uživaju u njenoj ljepoti, a kada vidite kako izgleda shvatićete zašto je toliko privlačna.

Ušće reke Shuangtaizi na sjeveroistoku Kine, u Liaoningu svake godine posjećuju brojni turisti kako bi se uvjerili u posebnosti nestvarne crvene močvare.

Ova najveća i najbolje očuvana na svijetu se naziva i "crvena plaža", a boju joj daje Suaeda maritima (primorska jurčica), jednogodišnja biljka slanih staništa.

Svake jeseni neobična biljka prekrije 130 kvadratnih kilometara močvare u tepih grimizne boje i živi do zime kad nestaje do iduće godine. Upravo joj zbog visokog saliniteta savršeno odgovara močvarno tlo Panjina, baš kao i brojnim životinjama koje tamo žive, a u tom rezervatu prirode ima više od 260 vrsta ptica i 399 vrsta drugih životinja, piše Pun kufer.

Iako je veći dio crvene plaže zatvoren za javnost, mali dio je otvoren za turiste koji na sreću onih koji ovu ljepotu nisu posjetili mogu barem na ovaj način da je "obiđu".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana