Godišnjica Resavske pećine bez turista

Tanjug
Godišnjica Resavske pećine bez turista

RESAVSKA PEĆINA - Resavska pećina kod Despotovca, jedan od najvrijednijih darova prirode Srbije, danas je u prolećnom ambijentu Beljanice obilježila 48 godina od otvaranja i 58 godina od otkrića, a prvi put bez turista.

Obilježavanje je bilo skromno u skladu sa vremenom i odlukama Vlade Srbije o vanrednom stanju zbog sprečavanja širenja pandemije virusa korona .

“Ovo je prvi put da Resavska pećina na samom početku sezone nije otvorena za turiste”, rekla je direktorka JP “Rasavska pećina” Ana Nešić - Bogdanović i poručila: “Sada ostanite kod svojih kuća a kada prestne vanredno stanje Resavska pećina će vas rado dočekati”.

Ona je navela da se broj turista u Resavskoj pećini svake godine povećava, a da ih je lane bilo preko 60.000, najviše školskih ekskurzija, individulanih i organizovanih poseta stranih turists preko Turistički agencije.

Resavska pećina, za koju stručnjaci tvrde da je speleološki biser pod zemljom, za turiste je otvorena 1972. godine i najposećenija je pećina Srbije. Od otvaranja do sada, prema procjeni turističkih radnika, posetilo ju je više od tri miliona turista.

Od 2.830 metara istraženog prostora za posjetioce je dostupno 800 metara, pećina zvanično radi od 1. aprila do 31. oktobra, a prije i posle toga uz najavu.

Ove godine zbog virusa korona izostale su i tradicionane posjete za Vaskrs, a neće ih biti ni za Prvi maj.

Resavsaka pećina je od 2010. godine, kao Spomenik prirode član Međunarodne asocijacije turističkih pećina i jama (International Show Caves Association) ISCA.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana