Giros i do 7 evra, malo pivo 4, kafa oko 5 evra: Kakve cijene će biti ovog ljeta u Grčkoj

Telegraf Biznis
Foto: pixabay

U Grčkoj je u posljednjih nekoliko mjeseci zabilježena viša stopa rasta cijena, gotovo najveća u dve decenije, pa to prati i cijene namirnica.

Za građane to psihološki izgleda kao šok. Primjera radi, giros je već četiri evra, ali ako vam služe kao obrok (serviran u tanjiru, sa prilozima i bez tortilje), izaći će vas sedam evra, što je oko 350 dinara više.
 
Aperol špric na plaži služe za 8,5 evra, dok je šoljica „fredo kapućina“ pet evra. Malo pivo je četiri - pet evra dok su cijene peciva ostale mahom iste.
 
Gorivo je poskupilo, ali ono je na pojedinim pumpama i dalje jeftinije nego u Srbiji. Statistički podaci pokazuju da su poskupili voće, povrće, ulje, mast, hljeb, mesni proizvodi...
 
Ipak, za razliku od Njemačke, gdje nedostaje pojedinih namirnica, u Grčkoj zasad ima svega.
 
Mnogi gosti iz Srbije vremenom su shvatili da im se više isplati da posjeduju stan u Grčkoj, nego da svake godine iznajmljuju apartmane. Kasnije, to se za pojedince pretvorilo u biznis.
 
U Grčkoj je 2014. godine usvojen zakon da stanovi mogu da se izdaju pojedinačno, pa tako sada imamo situaciju da Srbi u Grčkoj izdaju stanove Grcima.
Svi oni koji su uložili od 2011. do 2017. kada su cijene počele naglo da rastu, sada imaju na neki način grumen zlata, i stanove mogu da prodaju za duplo veće iznose.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana