Fortica – avanturistički u duhovni centar Hercegovine

Stanko Smoljanović
Fortica – avanturistički u duhovni centar Hercegovine

Ako vas put povede od centralne Bosne ka jugu Hercegovine ili obrnuto a prolazite kroz Mostar, pored Starog mosta obavezno svratite u Forticu.

Krivudavim asfaltom sa magistralnog puta M17 lako ćete se popeti do prekrasnog planinarskog doma smještenog na jednom od brda koji okružuju mostarsku kotlinu.

Dah će vam oduzeti prekrasan pogled na Mostar, čist hercegovači vazduh, dobar domaćin, a adenalin će uraditi svoje kad odlučite da uživate u „nebeskoj šetnji” staklenim mostom ili spuštanjem niz 1000 metara dug ZIP lineu, ili se pak odlučite da sjednete na najveću ljuljačku u BiH kojom ćete dobiti osjećaj da možete zagrliti sunce. Za one malo hrabrije tu je uz planinarenje i prelazak preko visećeg mosta iznad provalije kojoj još dubina nije utvrđena.

Sportsko avanturistički park „Fortica” djelo je vrijednih ruku ekipe okupljene u Brdsko biciklističko udruženje MTBA iz Mostara koji su vrh koji se nalazi na brdu svega pet kilometara istočno od grada na Neretvi vrhunski uredili i opremili.

Kada kročite na Forticu, suncem obasjanu, i pogledate zelenilo, planine i rijeke koje vas okružuju osjetite tu čaroliju i snagu prirode koja i vama daje neku posebnu energiju. A onda kada vam se pogled zaustavi na staklenom šetalištu prosto osjetetite oduševljenje i noge vas same odvedu na taj stakleni most.

Naime ovo je prvi skynjalk u BiH, a sa ove staklene staze, duge 35 metara izgrađene na visini od 15 metara, pruža se fantastičan pogled na Mostar a baš tu se mogu dočekati najljepši zalasci sunca. Dok hodate staklenom stazom osjećate se kao da hodate po oblacima.

A da lebdite u vazduhu možete na veličanstvenoj Fortici i to zahvaljujući zip lajnu dugom 1000 metara na nadmorskoj visini od 510 metara. Nezaboravan je doživljaj od kojeg vam se naježi cijelo tijelo spust od planinskog doma do strmih stijena na drugoj strani brda. Kada vas zip lajn ostavi na stijeni poželite da prošetate brdovitom stazom do kamenog mosta koji spaja dvije stijene i predstavlja pravu avanturu.

Obučeni u adekvatnu opremu osjetićete pravo zadovoljstvo dok prelazite viseći most sačinjen od metalnih šina koji vas prosto mami da kročite na njega i nađete se ni na nebu ni na zemlji. Osjećaj je čista fantazija, jer dok tako lebdite u vazduhu pogled vam zastaje na ljepotama Mostara i njegove okoline, a čist vazuh vam ispunjava pluća i puni tijelo energijom za nove avanture.

Ako ste mislili da je nemoguće zagrliti sunce, prevarili ste se. Čarobna ljuljačka u ovom jedinstvenom parku zaljuljaće vas u zagrljaj suncu. Kada vas profesionalni momci iz tima udruženje MTBA zaljuljaju uzbuđenje je nevjerovatno. Na prvu vam se cijelo tijelo ukoči, a onaj osjećaj adrenalina u stomaku i ubrzanog struanja krvi u žilama poznat samo strasnim avanturistima prevlada tijelom. Pogled na grad i nebesko prostranstvo izmami vam osmijeh na licu i dok se ljuljačka ljulja nastaje prava magija.

Da se za vrijeme svih ovih avantura osjećate sigurno i bezbjedno omogućiće vam sjajna ekipa ovog udruženja.

Krajem 19. vijeka Austrougarska je na istoku Mostara, na brdu, odakle se pruža savršen pogled na grad, sa očaravajućim vidikovcima napravila utvđenje koje je nazvala Fortica. To utvrđenje je služilo za vojsku, skladište ali i za zatvor.

Tokom Prvog i Drugog svjetskog rata izgrađen je veliki broj vojnih utvrđenja na Fortici, a šetajući ovim brdom ugledaćete njihove ostatke kao čuvare davnih vremena i podsjetnike na istoriju. 

Zanimljivo je da su talijanski vojnici tu izgradili žičaru kojom su iz grada dopremali hranu i municiju, a nisu ni mogli da zamisle da će jednog dana na tom mjestu da bude zip lajn koji će povezujući dva brda i kod onih najhrabrijih avanturista izazivati strah ali i neodoljivu želju da pređu vazdušni put i dožive nezaboravnu avanturu.

Ukoliko niste ljubitelj adrenalinskih doživljaja dovoljno je doći i posjetiti ovo magično mjesto. Sam dom raspolaže sa 12 kreveta, pa tako oni koji žele da uživaju u čistom vazduhu, prirodnim ljepotama Hercegovine i raznovrsnim aktivnostima mogu da prenoće i uživaju.

Ljubazni domaćini će vas u svom planinarskom domu ponuditi i tradicionalnim hercegovačkim jelom - kureljačom.  Kureljača se pravi sa  sirom, kuvanim krompirom i puterom, a bez jogurta ju je nezamislivo jesti.

Ovi adrenalinski užici podržani su projektom Via Dinarica s ciljem da se promoviše turizam kroz čuvanje prirodnih ljepota, te ukaže na važnost kulturno-istorijskog naljeđa.

Slijedeći put kad budete dolazili u Mostar sigurno ćete odlaskom na Forticu,  očarani prirodom, napuniti baterije i poželjeti potražiti novu avanturu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana