Dva dana zatvora ako bacate limenke nedjeljom! Najčudnija pravila u Švajcarskoj

24sedam
Foto: pixabay

Svaka zemlja ima svoje kulturne i pravne neobičnosti, Švajcarci imaju mnogo više od ukusne čokolade u rukavu, a mentalitet ove luksuzne i neutralne zemlje je potpuno drugačji od ostalih nacija.


Budite tihi

Znate one komšije čije su kosilice u punoj opremi prije nego što petao zapjeva nedjeljom. To nije problem u Švajcarskoj jer se zbog jake buke smatra prekršajem košenje travnjaka  nedjeljom. U skladu sa pritužbama na buku, nemojte ni pomišljati da zalupite vratima automobila poslije 22:00 sata ili ćete možda završiti sa više od zajedljivih pogleda. Nedjelja takođe nije pravi dan za pranje automobila ili veša da se osuši, što se po švajcarskim standardima smatra veoma uvredljivim i bezobzirnim.

Dve životinje

Švajcarski kodeks o pravima životinja je prilično strog, posebno u pogledu društvenih vrsta. Zaboravite da držite samo jednog hrčka kao kućnog ljubimca, ako ćete imati jednog od ovih društvenih glodara u Švajcarskoj, morate imati dva. Švajcarski zakon ne dozvoljava vlasnicima da zadrže samo jedan, a ako niste sigurni gde da nađete partnera za svog krznenog prijatelja, to je takođe lako. Recite da je pratilac vašeg zamorca umro i da ne možete da se naterate da nabavite novog, samo pozovite Prisku Kung, čija usluga spaja tugujuće i usamljene zamorce sa idealnim parovima.U Švajcarskoj je takođe nezakonito baciti zlatnu ribicu u toalet, pa ako treba da se rešite svog ljuskavog prijatelja, budite diskretni.

Čokolada je ozbiljan posao

To nije samo stereotip. Čokolada je zaista najveći izvoz Švajcarske. U Bernu se svake godine proizvodi oko sedam miliona trouglastih komada Toblerona. Štaviše, zapravo su stvorili jestivu zlatnu čokoladu!

Izazivam te

Švajcarska praktikuje direktnu demokratiju, jedina zemlja koja to radi, pa njeni građani imaju više moći nego u predstavničkim demokratijama. Ako građani mogu da obezbjede 50.000 ili više potpisa protiv zakona usvojenog u švajcarskom parlamentu u roku od 100 dana, oni mogu uspješno da osporavaju taj zakon. Koristeći pravilo većine, birači odlučuju da li će odbiti ili prihvatiti zakon na osnovu nacionalnog glasanja, čiji su rezultati određeni brojem glasova za ili protiv.

Krava za magični sir

Švajcarci svoj sir shvataju veoma ozbiljno. Davanje krave u zakup restoranima je uobičajeno za švajcarske farmere, jer to nije samo legalno, već sav sir koji se nabavi od kravljeg mleka može da zadrži zakupac. Iako su privatni aranžmani o lizingu retki, neki se ipak odlučuju na to, radije stvarajući sireve koji više odgovaraju njihovom podneblju od onih koji se nalaze u prodavnicama

Nama odlaska u toalet poslije 22 sata

Ako treba da koristite švajcarski toalet poslije 22 sata, mižete uraditi to samo jednom ispiranje nije dozvoljeno nakon tog vremena. Do ovoga je došlo zbog zakona o zakupcima koji nalažu stanarima da budu pažljivi prema svojim komšijama. U novije vrijeme, poboljšana izolacija i moderna građevinska praksa pomogla je da se manje-više napusti potreba za ovakvim pravilima. Što se tiče muškaraca napolju, obavljanje nužde dok stojite poslije 22 sata takođe se smatra prekršajem.

Molimo reciklirajte, ali ne nedjeljom

Švajcarci imaju visoku stopu reciklaže, što je za svaku pohvalu. Međutim, samo nemojte nedjeljom bacati  limenke u javne kante. Žena u Cirihu uhvaćena je u izvršenju ovog krivičnog djela i ponuđena joj je izbor između novčane kazne ili dve noći u zatvoru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana