Duga tradicija vinograda Karađorđevića u Topoli: Kraljevsko vino stiglo u cijeli svijet

G.S.
Duga tradicija vinograda Karađorđevića u Topoli: Kraljevsko vino stiglo u cijeli svijet

TOPOLA - Kraljeva vinarija u kojoj su čuvana vina od najkvalitetnijih sorti jedna je od najstarijih u Srbiji koja je opstala uprkos teškim godinama.

Ljubitelji dobre kapljice i gastronomskih specijaliteta kažu da  sve ljepote jedne zemlje turisti mogu osjetiti kroz hranu i vino. Srbija definitivno ima adute kad je u pitanju vinski turizam, a Topola je glavni predvodnik u ovoj oblasti koja može mnogo ponuditi stranim enofilima.

Srpska Toskana može se pohvaliti viševjekovnom vinskom kulturom, jer je još u doba vožda Karađorđa na obližnjim proplancima rađalo grožđe, a 1931. godine napravljena prva Kraljeva vinarija koju je uspostavio kralj Petar Prvi Karađorđević.

- Kompleks kraljevih vinograda obuhvatao je nekad 40 hektara, nakon Drugog svjetskog rata zemljište je oduzeto, ali početkom trećeg milenijuma dio je vraćen i započeta je rekonstrukcija. Danas se kraljevi vinogradi protežu na 13 hektara, ovdje se proizvodi pet vrsta vina po starim receptima uz pomoć savremene opreme, a to su “sovinjon blan”, “pino blan”, “šardone”, “kabernet sovinjon” i “muskat hamburg”. U planu je da se u život vrati i sorta prokupac od koje će se praviti vino “ružica”, koje može postati svojevrstan srpski brend, kao što je šampanjac za Francusku - rekao je upravnik zadužbine “Kralj Petar Prvi”  Dragan Reljić.

Prva komercijalna berba bila je 2007. godine, a sada Kraljeva vinarija godišnje proizvodi oko 20.000 litara najfinijih bijelih i crnih vina, koje enolozi širom svijeta ocjenjuju najvišim ocjenama.

Vina iz Kraljeve vinarije obišla su cijeli svijet, najčešći kupci su turisti koji posjete zadužbinu “Kralj Petar Prvi”, pa su tako stizala i do najudaljenijih zemalja. Prije tri godine na Međunarodnom sajmu u Beogradu u konkurenciji od preko stotinu vina, internacionalni stručni žiri za šampionsko u kategoriji bijelih proglasio je “šardone” koji je napravljen u Topoli od grožđa koje je rodilo u vinogradima Karađorđevića.

- Druge vinarije proizvode mnogo više, ali nama je bitniji kvalitet od kvantiteta. Naš cilj jeste da sačuvamo ono po čemu je kraljeva vinarija prepoznatljiva, a to su vina izuzetnog ukusa i mirisa koja se prave od najkvalitetnijih sorti. Upravo ovde u vinariji se naše vino i proda, mala količina je određena za izvoz i nadamo se da će ta količina otići u Kinu - istakao je Reljić. 

Na kraju je još istakao da recept za najfinija vina jeste poštovanje tradicije i iskustva predaka, uz znanje stručnjaka, ljubav i brigu radnika u Kraljevskim vinogradima.

- Ipak, iznad svega vinu poseban pečat daje sortiment grožđa, položaj vinograda, klima i zemljište - zaključio je Reljić. (Agencije)

Kolekcija vina

U okviru vinarije postoji jedinstvena kolekcija vina na Balkanu iz doba Karađorđevića koja se više od osam decenija čuva na 12 metara dubine u kraljevskom podrumu na Oplencu. Vinoteku čini oko 280 flaša iz doba kada su srpski kraljevi u Topoli gajili lozu i proizvodili vino. Međutim, ova vina nisu na prodaju zbog amaneta kralja Aleksandra, koji je u dvorskim knjigama ostavio zavještanje da se “nikada ne prodaju, već da budu ostavljena za istoriju”.

Vina u ovoj kolekciji nalaze se pod ključem na drugom nivou ispod zemlje. Smještena su iza rešetaka na metalnim policama. Najstarije je “žilavka” iz 1931. godine, a najmlađe vino je iz šezdesetih godina 20. vijeka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana