Druga najbezbjednija zemlja za odmor u 2022. godini nalazi se u regionu

GS
Foto: Agencije

Kada razmišljamo gdje da putujemo, sigurno razmišljamo i o bezbjednosti na određenoj lokaciji.

Forbes Advisor je sproveo istraživanje i otkrio koje su trenutno najbezbjezdnije zemlje u Evropi za putovanje u ovoj godini.

Istraživanje koje je sproveo Forbes Advisor analizirao je parametre poput kvaliteta vode za kupanje, kvaliteta zdravstvene zaštine, stope krađe i ubistava, te je sve spojio u konačnu ocjenu bezbjednosti, kako bi se otkrile najbezbjezdnije destinacija za odmor u 2022.

1. Švajcarska

Nova studija otkriva da je Švajcarska najbezbjednija evropska zemlja za putovanje ovog ljeta

Sa ocjenom 88,3, Švajcarska je prva u kategoriji kvaliteta zdravstvene njege od svih 29 zemalja koje su učestvovale u istraživanju, a potom u ovoj kategoriji slijede Holandija i Danska.

Osim toga, Švajcarska se nalazi na šestom mjestu na rang listi za najbolji kvalitet vode za kupanje (sa 93 odsto), poslije Kipra (100 odsto), Austrije i Grčke (98 odsto) Malte (97 odsto) i Hrvatske (96 odsto), prema podacima Evropske agencije za životnu sredinu.

Studija je takođe razmatrala nivoe zagađenja vazduha, pa je ustanovljeno da se Švajcarska u ovoj kategoriji nalazi na 10. mjestu, dok je stopa ubistava prema Eurostatu niža u odnosu na ostale zemlje (5,7 na milion ljudi).

2. Slovenija

Sa jednom od najnižih stopa ubistava, koja iznosi 4,8 na milion, Slovenija je prema nalazima druga najbezbjednija zemlja u koju treba da se putuje ove godine, sa ocjenom bezbjednosti od 82,3.

Zemlja iz okruženja se nalazi veoma visoko u kategorijama u pogledu čistog vazuha i kvaliteta zdravstvene njege, kao i za kvalitet vode za kupanje sa 85 odsto kupališta ocijenjenih kao odlični. Ako tražite mesto za avanture ili solo putovanje, ovo bi moglo biti pravo mjesto za vas, piše Traveldailymedia.

3. Portugal

Sa ukupnom ocjenom 82,1, Portugal je treća najbezbjednija zemlja za putovanje u 2022. godini. Na sedmom mjestu se nalazi po pitanju kvaliteta vode (93 odsto), na četvrtom mjestu po kvalitetu vazudha, a na 10. mjestu po pitanju kvaliteta zdravstvene njege.

4. Austrija

Austrija je ovo istraživanje završila na četvrtom mjestu sa ukupnim indeksom 81,4, a kao i sve prethodne zemlje, visoko je kotirana u svim kategorijama.

5. Njemačka

Sa konačnom ocjenom bezbjednosti od 81,2, Njemačka je peta najbezbjednija zemlja koju treba posjetiti 2022. godini. Procenat odlične vode za kupanje u zemlji iznosi 93 odsto, što je čini uglavnom bezbjednom za plivače i turiste. Osma po najboljem kvalitetu vazduha (sa nivoom zagađenja od 10,6 PM2,5) i malom broju ubistava na milion (6,9), Njemačka je idealna destinacija za sve vrste putnika, prenosi B92.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana