Drevna mjesta u Grčkoj otvorena od 18. maja

Tanjug
Drevna mjesta u Grčkoj otvorena od 18. maja

ATINA - Grčka će nakon dva mjeseca 18. maja ponovo otvoriti drevna mjesta za posjetioce, uključujući čuveni Akropolj iznad Atine, saopštile su grčke vlasti.

Drevni spomenici i muzeji u Grčkoj zatvoreni su sredinom marta, u okviru vanrednih mjera grčkih vlasti sa ciljem zaustavljanja pandemije virusa korona.

Ograničenja u Grčkoj se postepeno ukidaju ove sedmice.

Grčki ministar kulture Lina Mendoni izjavila je da će muzeji biti ponovo otvoreni sredinom juna, dok će događaji na otvorenom biti dozvoljeni sredinom jula, uz nastavak poštovanja pravila o socijalnom distanciranju.

Mnoga istorijski značajna mjesta predstavljaju osnovu za razvoj grčkog vitalnog turističkog sektora, te će vlasti probati da privuku posjetioce nakon zabrane putovanja i uvođenja vanrednih mjera koje su dovele do otkazivanja rezervacija tokom turističke sezone.

Stotine muzičara, glumaca i umjetnika protestovali su ispred zgrade grčkog parlamenta u Atini, tražeći veću podršku za svoj sektor.

Demonstranti su kredom na ulici ispisali „Ovdje smo“, držeći ogromnu pozorišnu lutku.

Muzičari u Solunu svirali su omotani crveno-bijelom trakom za obilježavanje kordona.

Mnogi muzičari emitovali su svoje nastupe putem interneta za one koji su zatvoreni u kućama od februara, kada je u Grčkoj prijavljen prvi slučaj zaraze virusom korona u toj zemlji.

„Ostali smo kod kuće, ali nismo ćutali“, navodi se u saopštenju sindikata umjetnika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana