Dragačevsko jezero obavijeno misterijom: Mnogi ga zbog toga zaobilaze

Rina.rs
Dragačevsko jezero obavijeno misterijom: Mnogi ga zbog toga zaobilaze

U brdovitom Dragačevu opasanom gustom šumom, na samo 17 kilometara od centra Guče, nalazi se jezero Goli Kamen.

Ova vještačka akumulacija nastala je izgradnjom brane 1990. godine i bila namijenjena prije svega za vodosnabdijevanje. Međutim, toj namjeni jezero nikad nije služilo, pa je sada to netaknuta prirodna oaza između Kotraže i Vučkovice.

"Prilikom izgradnje jezera kružile su priče da je na dnu jezera sakriven opasan nuklearni otpad koji je, kako su govorili, stigao iz Slovenije. Pojedini su u to poveravali i njih nema čak ni na obalama, a ostali meštani uživaju u čistoj vodi i netaknutoj prirodi. Za Dragačevce je ovde pravi mali raj. Leti je prepuno kupača iz svih okolnih sela", kaže mještanin Vučkovice.

Da nema mjesta bilo kakavim spekulacijama kad je u pitanju jezero Goli Kamen dokaz je i izuzetno bogat riblji fond, jer u ovoj vodi žive šaran, som, babuška, karaš, klen, linjak, grgeč i bodorka, a na desetine pecaroša upravo ovde uživa u svom omiljenom hobiju.

"Nema prostora za bilo kakve spekulacije kad je u pitanju ovo jezero. Izgrađeno je kako bi se rešio dugogodišnji problem koji meštani imaju sa vodom, ali zbog izuzetno sušnih godina nivo je opao, tako da voda sa ove akumulacije ne može da se koristi za ove svrhe, već ima isključivo turistički potencijal. Uređena je i putna infrastruktura kako bi posetici do ove lokacije lakše stizali", rekao je za RINU, predsjednik opštine Lučani, Milivoje Dolović.

Jezero Goli Kamen zahvata površinu od 7,4 hektara i nalazi se na 550 metara nadmorske visine, a vodom ga snabdijevaju dva potoka koja teku iz ivanjičkih sela Lisa i Luke.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana