Dolina smrti: Nekada surova, a danas jedna od omiljenih ruta

Agencije
Dolina smrti: Nekada surova, a danas jedna od omiljenih ruta

Dolina smrti je prije dvjesto godina oduzimala život onima koji prate snove, prije sto godina je bio "put ka sreći", a danas je ruta kojom se vijekovima "juri američki san".

Dolina smrti je svoj naziv dobila polovinom 19. vijeka, kada je bilo potrebno preći kroz pustinju koja je vodila do zlatonosnih polja u vreme kalifornijske "zlatne groznice". Ova dolina je danas nacionalni park u kojem se nalaze neobične stvari koje privlači veliki broj ljudi.

Dolina se nalazi u Velikom basenu, okružena je planinama koje su nekada predstavljale obalu praistorijskog jezera Menli, a danas je kontrast Doline smrti i ovih planina glavna odlika Velikog basena.

Osim što ljude privlači njena nekadašnja surovost, u dolini postoji "grad duhova" u kojem su nekada boravili lovci na blago. Osim toga, turisti vole misteriju kamenja koje se kreće, a samo je pretpostavka da je vjetar zaslužan što se ogromno kamenje kreće metrima po ravnom terenu.

Naziv Dolina smrti je ovo područje dobilo zbog veoma teških uslova da se preko nje pređe, a danas je ova ruta jedna od omiljenih u SAD. Osim što povezuje nekoliko najpopularnijih gradova, put dug skoro 200 kilometara izgleda poput prave linije.

Osim što je divno za vožnju, ukoliko iznajmite kabriolet i krenete bilo put Kalifornije ili Nevade, imaćete utisak kao da ste dio filma o ostvarenju "američkog sna".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana