Doboj - Grad u zagrljaju tri rijeke i četiri planine FOTO

Milijana Latinović
Doboj - Grad u zagrljaju tri rijeke i četiri planine FOTO

Na raskrsnici između zapadne Evrope i centralnog Balkana, u zagrljaju Bosne, Usore i Spreče smjestio se Doboj, grad star šest vijekova, centar regije i kolijevka vrijednih i ljubaznih domaćina.

Doboj je smješten u centralnom pojasu Republike Srpske, na mjestu preko kojeg se planine Balkana blago spuštaju u nizije Panonije.

Kameni čuvar grada

Prva asocijacija na Doboj mještanima, ali i onima koji su bar jednom kročili u ovaj grad, svakako je kamena tvrđava, čija je izgradnja počela još u 13. vijeku, o čemu svjedoče brojna arheološka nalazišta, nakit sa groblja na Usori i keramika iz dna južne kule, kao i austrijske gravire iz 1697. godine, stari turski popisi i tefteri. Dobojlije ovo kameno zdanje nazivaju još i Gradina.

Svi ti dokazi svjedoče o početku izgradnje dobojskog utvrđenja, prodoru i smjenjivanju neprijateljskih vojnih sila te vremenu nadogradnje i obnove. Ovo utvrđenje danas je kulturno-istorijski spomenik i simbol grada.

Direktor Turističke organizacije Doboj Vanja Vanovac istakao je da svi koji dolaze u Doboj rado posjećuju tvrđavu sa koje se pruža predivan pogled na čitav grad koji leži na obalama triju rijeka, oivičen sa četiri prelijepe planine, Ozren, Trebava, Krnjin i Vučijak.

- Okosnicu turizma čine manifestacije koje okupljaju posjetioce iz cijele Republike i šire. Ponosni smo na “Gastro fest”, manifestaciju koja plijeni ukusima i mirisima, posebno cicvare, koja je nezaobilazna na trpezi ovoga kraja. Tu je i Rukometni TV turnir šampiona, koji se održava već pola vijeka i po kojem je Doboj nadaleko poznat, ne samo u sportskom svijetu već i šire. Zimi, u našem gradu oživi posebna magija zahvaljujući zimskoj čaroliji - ispričao je Vanovac i dodao da su nezaobilazna destinacija tokom ljetnjih mjeseci “Džungla bazeni”.

Sva bogatstva Ozrena

Ovaj kraj, priča Vanovac, jedinstvenim čini i planina Ozren i jedan od najljepših njenih vrhova, Gostilj, na kojem posebnu pažnju posjetilaca privlače prvi stanovnici budućeg zoološkog vrta, jedna lama te medvjedići Maša i Ljubica.

Osim za planinare Gostilj, kao najviši vrh planine, privlačan je i za ljubitelje paraglajdinga. Članovi paraglajding kluba “Paragost” na Gostilju imaju platformu za polijetanje, koja se koristi za revijalne i takmičarske letove. Osim toga na planinskom pejzažu sela Konopljišta na Ozrenu nalazi se i farma jelena koji privlače pažnju posjetilaca. Mir, tišina, te bogatstvo flore i faune čine Ozren neodoljivim za sve uzraste i svakoga ko se jednom uputi ka ovoj planini mame da se vraća iznova.

Mještani ovoga kraja imaju mnogo čime da se ponose, između ostalog i tradicionalnom manifestacijom “Branje trave ive”, koja se održava u septembru, a koja je pod zaštitom UNESKO-a.

Bijeg od gradske vreve

Za bijeg od gradske vreve, kažu Dobojlije, nema boljeg mjesta od izletišta nadomak grada, a jedno takvo je i vazdušna banja Brezici. Klimatski kvalitet brezičkog platoa posebno dolazi do izražaja kod bronhijalnih oboljenja, astme, kardiovaskularnih bolesti i dijabetesa. Medicinski je dokazano da bolesnicima koji boluju od navedenih oboljenja izrazito prija boravak na brezičkom platou, naročito u periodu od mjeseca juna do oktobra.

Na 15 kilometara od grada, u mjestu Stanovi nalazi se pećina koja je nekada služila kao sklonište za hajduke zbog, čega je i dobila ime Hajdučka pećina. Prema jednoj legendi, na ulazu u pećinu nekada je postojala pravoslavna crkva brvnara, prva u ovome kraju. Prema istoj legendi, djevojka koja je opsluživala crkvu je skočila sa stropa crkve. Od tada se pećina naziva Djevojačka pećina.

Za rekreativce tu je i poučna staza Jošava koja povezuje Sportsko-rekreacioni centar “Preslica” i Goransko jezero u dužini od 1.800 metara. Na početku staze sa obje strane postavljene su ulazne table sa mapom područja, a duž staze je postavljeno šest edukativnih tabli koje nas upoznaju sa geografijom, istorijom, hidrologijom, florom, faunom i tradicijom ozrenskog kraja. Na sredini poučne staze instalirano je natkriveno drveno odmorište - paviljon sa klupama i stolovima, kojima se obraduje svaki umorni šetač da bi predahnuo i uživao u pejzažu.

Vučiji dani

Vanja Vanovac je ispričao da je Doboj nadaleko poznat i po tradicionalnoj hajci na vuka, koja na manifestaciji Vučiji dani na Ozrenu u februaru svake godine okupi i do 1.000 lovaca iz cijele Evrope. Osim jednodnevnog lova na vuka, kao glavne aktivnosti, nezaobilazno je druženje lovaca u veseloj atmosferi uz tradicionalne lovačke priče.

Goransko jezero

Na svega osam kilometara od grada, prema opštini Petrovo, smješteno je Goransko jezero, jedna od omiljenih destinacija za pješake i rekreativce.

Ova oaza mira okružena je gustom borovom šumom, koja i u najvrelijim ljetnim danima pruža osjećaj svježine, zbog čega jezero rado posjećuju i kupači.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana