Cijena noćenja 240 evra: Hotel koji prima samo dva gosta

GS
Foto: Fejsbuk

Bajkoviti Amberg je bavarski grad na jugoistoku Njemačke koji leži na rijeci Vils i jedno je od mjesta na kojima nećete sresti mnogo turista.

Ovaj srednjovjekovni gradić nosi nadimak Aj (jaje) zbog oblika svojih dobro očuvanih zidina. Ukoliko putujete u Minhen, Nirnberg ili Ragensberg, Amburg može da vam bude idealna destinacija za jednodnevni izlet.

Zahvaljujući rudi gvožđa grad je u prošlosti imao dovoljno sredstava za izgradnju moćnog utvrđenja koje je nekada imala oko sto odbrambenih kula. Stoga ne čudi da je još Mihael Švajger još u srednjem vijeku govorio: "Minhen je najljepši kneževski grad, Lajpcig najbogatiji, ali Amberg je nasigurniji".

U razgledanje Amberga možete da krenete od željezničke stanice na istočnoj strani Starog grada, pa da slijedite stazu koja vodi izvan gradskih zidina. Odmah iza ugla nalaze se Nabburger Tor (Naburška vrata). Nekada su kule oko tih vrata služile kao tamnice za zločince i neprijatelje.

Ako se spustite do rijeke, možete da krenete na izlet brodom ili da plovite splavom vikendom i da posjetite Muzej avijacije ili "najmanji hotel na svijetu".

Koja priča se krije iza toga?

Kako bi što povoljnije prošao, njemački mladoženja je sagradio kuću na prostoru nešto većem od dva metra između dve zgrade u Seminargaseu. Od tada se kuća koja danas služi kao luksuzni hotel na lokalnom dijalektu zove Eh’haeusl (Ehe-Haus ili bračna kuća). Iako je uzak, hotel svojim gostima nudi spavaću sobu, kupatilo i salon sa kaminom.

S obzirom na to da radnici hotela nemaju gdje da odsjednu, gosti su u hotelu potpuno sami.

Prema legendi, koja zvuči i kao odličan marketinški trik, oni parovi koji tamo prespavaju imaće sreće u ljubavi. Cijena noćenja u hotelu je 240 evra, prenosi B92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana