Bordo, mjesto gdje je pravljenje vina umjetnost

Jugana Škipina Godije
Bordo, mjesto gdje je pravljenje vina umjetnost

Kada je baron Osman odlučio da od Pariza napravi “grad svjetlosti”, Bordo mu je poslužio kao inspiracija. Međutim, dok je prestonica u međuvremenu postala meka za turiste, Bordo, smješten na jugozapadu Francuske, mnogo duže je čekao da bude otkriven.

“Uspavana ljepotica”, kako su ga često nazivali, probudila se zahvaljujući naporima jednog čovjeka, njegovog gradonačelnika i bivšeg francuskog premijera Alana Žipea.

Sve svoje neostvarene političke ambicije on je usmjerio na to da od Bordoa stvori popularan grad. I uspio je. U posljednjih deset godina broj stanovnika i cijene nekretnina su u stalnom porastu. Blizina okeana sa jedne i  Pirineja sa druge strane, mnoštvo jezera, izletišta, kilometri biciklističkih staza, bogato kulturno nasljeđe sa mnoštvom prelijepih dvoraca i, naravno, najbolja vina na svijetu razlog su što je već nekoliko godina Bordo na vrhu liste najatraktivnijih gradova za život.

Bordo je grad koji plijeni svojom ljepotom i elegancijom, grad čiji stanovnici vole dobru kapljicu i dobru hranu, gdje se više novca troši na dobre restorane nego na skupu garderobu, iako luksuznih butika ne manjka. Ljeti su bašte prepune, mnoštvo restorana vas mami svojim mirisima, na ulicama se mogu čuti svi jezici.

Najfotogeničnije mjesto u gradu definitivno je Plas de la Burs, ali ukoliko želite da posjetite sve znamenitosti, Bordo možete naći u bilo kom turističkom vodiču.

Ono što stanovnici Bordoa preporučuju turistima je da se izgube u njegovim uskim uličicama u kojima mogu pronaći preslatke restorančiće, prodavnice unikatnog nakita, garderobe, igračaka i raznih rukotvorina.

Izujte cipele (ukoliko idete ljeti), prošetajte bosonogi po Miroir d'eau, uživajte u zalasku sunca na keju gledajući Pont de Pjer (kameni most izgrađen za vrijeme Napoleona Trećeg), otiđite u gradski park i u četvrt Sen Mišel, gdje možete naći zaista neobičnu pijacu antikviteta. Obavezno probajte lokalnu poslasticu cannelé i makaronse u radnji pored hotela “Interkontinental” (Grand hotel).

Za ljubitelje vina nezaobilazna je posjeta Citeé du viné, svojevrsnom muzeju vina, nekom od brojnih vinskih podruma ili dvoraca u kojima se prave vina vrhunskog kvaliteta i gdje uz obaveznu degustaciju možete mnogo naučiti o “umjetnosti” pravljenja vina. Jer ovdje je to umjetnost. Probajte i neke od lokalnih specijaliteta: ostrige (huîtres), paštetu od pačije jetre (foie gras) sa marmeladom od smokve ili pačija prsa (marget de canard). I uživajte u atmosferi jednog živog, bučnog, veselog južnjačkog grada koji važi za grad sa najmanje stresa u Francuskoj.

Pa iako gradski prevoz često nije na zavidnom nivou, iako često imamo štrajkove i “žute prsluke” u centru grada, što i te kako ometa šoping, iako uvijek morate u torbi nositi sunčane naočare i kišobran, jer ne znate šta će vam od navedenog trebati (najčešće oboje i to više puta u toku dana), ovo je ipak grad u kojem je lijepo živjeti. A ovo naprijed rečeno je čisto da ne kažete da pretjerano idealizujem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana