Bonifačo, mjesto gdje je boravio Odisej

GS
Bonifačo, mjesto gdje je boravio Odisej

Bonifačo je grad grad na francuskom Mediteranu koji sve više privlači pažnju putnika.

Naseljeno mjesto na vrhu litice na južnoj obali Korzike skriveni je dragulj francuskog Mediterana. Poznat i kao Tvrđava na stijeni, Bonifačo je grad koji sve više privlači pažnju putnika koji žele da posjete neiskomercijalizovane destinacije.

Gužve na kaldrmisanim ulicama gotovo nikad nema uprkos ljepotama koje ovaj grad pruža.

Bonifačo se nalazi na južnoj obali Korzike, a od Sardinije je udaljen desetak kilometara moreuzom koji nosi ime po ovom gradu. Ta dva ostrva su nekada bila spojena, ali ih je vulkanska aktivnost razdvojila ostavivši granitne stijene koje uranjaju u tirkiznu vodu. 

Dno mora je ovdje prekriveno olupinama piratskih brodova i antičkim galijama.

- Za vrijeme jakih vjetrova ribari ne mogu da isplove iz luke zbog velikih talasa i jake struje - kaže lokalni drvorezac Pjetro Borsu.

Međutim, isto to nemilosrdno more učinilo je Bonifačo toliko očuvanim. 

- Stijene izrezbarene oštrim udarima mora i vjetra prirodna su tvrđava koja ovo selo vijekovima štiti - dodaje Borsu ponosno.

Banifaziu, kako se na Korzici zove ovo mjesto, ima mnogo toga što treba da bude zaštićeno.

Ovdje nema masovnog turizma, krcatih plaža i engleskog jezika na svakom koraku. Ovdje će vas dočekati vatreni mještani, uske kaldrmisane ulice, antičko utvrđenje i neobičan dijalekat izmiješanog italijanskog i francuskog jezika.

Mnoštvo manastira, kapela, rimskih bunara i ostataka Rimskog carstva će navesti svakoga da često pomisli da je u Italiji, a ne u Francuskoj.

L’Arinela je izolovana plaža do koje vodi pješačka ruta i jedna je od veličanstvenih ponuda ovog grada. Ipak, lokalno stanovništvo radije ide na slojevite stijene da se sunča ili u skrivene uvale zbog nudističke plaže. 

Gdje god da odluče da provedu dan, imaju prelijep pogled prema udaljenom arhipelagu La Madalena kod Sardinije.

Postoji legenda prema kojoj se Bonifačo spominje u Homerovoj “Odiseji”. Grčki junak se našao na ostrvu na kome su bili kanibali, a vjeruje se da je u pitanju baš ovo mjesto.

Danas je na južnom dijelu Korzike ishrana potpuno drugačija, a u to se možete uvjeriti u koji god restoran da uđete.

Teško je odlučiti da li je bolja italijanska ili francuska kuhinja, a ovdje ćete naći mješavinu obiju.

Mnoge znamenitosti nalaze se ispod površine i potrebno je uložiti dosta napora i energije da se do njih dođe. 
Stepenice kralja Aragona Alfonsa Petog broje 187 koraka, a postavljene su uz liticu i vode ispod nivoa mora.

Zbog nagiba od 45 stepeni vrtoglavica i bol u nogama su vrlo vjerovatni. Prema legendi, stepenice su sagradili čuvari kralja Aragona za samo jednu noć zbog opsade grada 1420. godine.

Poseban napor potrebno je uložiti pri povratku, zbog čega se preporučuje da se na ovaj “izlet” ne ide kada je jako sunce.

Nakon što uspijete da doživite napore ljudi iz 15. vijeka, možete se osvježiti u tirkiznoj vodi ili u hladu koji prave zidine tvrđave.

Bonifačo je idealna lokacija i za obilazak Korzike, ali i Sardinije, jer u njemu nema gužve, a sve je relativno blizu. Plaža Piantarella idealno je mjesto za one koji vole vodene sportove, a posebno za surfere pošto jak vjetar pravi idealne talase.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana