Beogradski Mujo najstariji živi američki aligator na svijetu VIDEO

G.S.
Beogradski Mujo najstariji živi američki aligator na svijetu VIDEO

BEOGRAD - Na današnji dan, 9. avgusta 1937. godine, u Zoološki vrt grada Beograda stigao je Muja, trenutno najstariji živi američki aligator na svijetu.

Kako javlja RTS međunarodna statistika je potvrdila Mujin apsolutni svjetski rekord u dugovječnosti aligatora koji žive u kontrolisanim uslovima, navodi se u objavi Beogradskog zoo-vrta na Fejsbuku.

Ako je vjerovati tačnosti informacija u tadašnjoj dnevnoj štampi, beogradsko Vreme je 10. avgusta 1937. objavilo da je Muja prethodnog dana u zoo-vrt stigao kao dvogodišnjak, mada na fotografiji koju su objavili on djeluje znatno starije.

Po procjenama kompetentnih ljudi, misli se da je tada već imao desetak godina.

Zoološki vrt u Beogradu je gotovo potpuno razoren 1941. i 1944. godine, najprije prilikom nacističkog, potom zbog savezničkog bombardovanja. Tada su stradale gotovo sve životinje.

Muja jači od hiperinflacija, sankcija, bombardovanja 

Zatim su došle decenije nemara pod komunističkom vlašću, pa hiperinflacija, krizne godine sa neposrednom ratnom opasnošću, pa i ponovno bombardovanje 1999. godine, a Muja je sve to sa lakoćom preživo.

Kada je 2012. godine dobio gangrenu desne prednje noge, veterinari su morali da je amputiraju.

Uprkos tome Muja je i danas živahan, naročito kada osjeti hranu.  

Pretpostavlja se da je vaj američki aligator (Alligator mississippiensis)  sada star vjerovatno i više od 90 godina, a nadamo se da će ga sreća i dalje pratiti i da će još dugo poživjeti.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana