„Beograd - Svjetionik balkanske kulture”

Tanjug
„Beograd - Svjetionik balkanske kulture”

Izložba Marine Abramović stavila je Beograd u “centar pažnje”, pa je tako američki turistički magazin “Conde Nast Traveler” proglasio srpsku prestonicu “svjetionikom balkanske kulture” i preporučio turistima da ga posjete.

“Ovo je najbolje vrijeme za planiranje posete srpskoj prestonici u kojoj je prisutno mnoštvo umjetničkog sadržaja”, navodi ugledni magazin, koji se izdaje u Njujorku.

Magazin poziva turiste da Beograd posjete već ove jeseni i skreće pažnju na nedavnu beogradsku izložbu Marine Abramović, koju mnogi smatraju najvećom performans-umjetnicom prošlog vijeka, uz konstataciju da je ona “preuzela” Muzej savremene umjetnosti u Beogradu.

“Izložba Čistač, koja traje do 20. januara je njena najveća i najznačajnija retrospektiva, koja prikazuje njenu 50-ogodišnju karijeru. Takođe ovo je njena prva samostalna izložba u zemlji porijekla. Na izložbi se može pogledati više od 120 radova”, prenosi magazin.

“Conde Nast Traveler” poručuje čitaocima da, ako nikada nisu bili u Beogradu, ova veličanstvena izložba predstavlja najbolji izgovor za upoznavanje srpske prestonice, koja je svjetionik balkanske kulture i jednog od najpopularnijih evropskih gradova.

agazin preporučuje turistima da posjete i Muzej Nikole Tesle, za koji kaže da je jedna od najvažnijih turističkih atrakcija Beograda.

“Kolekcija, koja je pod zaštitom Uneska, svjedoči o karijeri Tesle posredstvom njegovih tehničkih inovacija i ličnih ostavština”, ukazuje časopis i dodaje da postoje obilasci na srpskom i engleskom, ali da treba rano stati u red, ako se želi dobiti dobro mjesto za demonstraciju njegovih opita.

Magazin ističe da je vrijedan pažnje i impozantni Muzej avijacije, koji se nalazi u retro-futurističkom zdanju iz 1989, po nacrtima bosanskog arhitekte Ivana Štrausa.

U tom muzeju se nalazi na stotine srpskih aviona, među kojima i dva NATO aviona koje su oborile srpske snage tokom NATO bombardovanja.

Takođe se turistima preporučuje obilazak Hrama Svetog Save, koji se naziva “Sagrada familijom istočne Evrope”.

agazin podsjeća da je hram tehnički više od vijeka pod izgradnjom, jer je napredak bio ograničen zbog bombardovanja saveznika tokom Drugog svjetskog rata, pa zatim zbog “gušenja” u vreme komunizma, i u skorijoj prošlosti zbog ratova na prostoru bivše Jugoslavije.

Veliki napori da se završi enterijer preduzeti su u protekle dvije decenije, a jedini dio koji je kompletno završen je Kripta sa lepim mozaicima.

Turistima se preporučuje i obilazak Kalemegdana i Beogradske tvrđave, sa kojih se pruža pogled na ušće Save i Dunava. Taj prostor posjetiocima nudi mogućnost obilaska zoološkog vrta, srednjovjekovne kule, Rimski bunar i Vojni muzej sa tenkovima i topovima.

Ne propustite crkvu Ružicu, koja je bila magacin za barut, a u kojoj su svjećnjaci napravljeni od metaka.

Dalje magazin čitaocima preporučuje hotele, kao i restorane, uz preporučivanje srpskih specijaliteta, a za večernji izlazak - Beton halu, “kao mjesto za žurke”, prenosi “Tanjug”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana