Banjaluka, parče raja u krilu hladnog Vrbasa FOTO

Milijana Latinović
Banjaluka, parče raja u krilu hladnog Vrbasa FOTO

Priča koja lebdi međ' snom i javom o ukradenoj zmajevoj srebrnoj krljušti, starom divu i njegovom sinu, legenda je o nastanku Banjaluke, krajiške ljepotice, ušuškane u krilu hladnog Vrbasa, grada mladosti, zelenila, bogate istorije i kulture i gostoljubivih domaćina.

Kažu, ono što je Balkanska za Beograd, to je Gospodska ulica za Banjaluku, a kada bi ulice mogle da govore, Gospodska bi sigurno imala šta da kaže. Danas je ona najpoznatije banjalučko šetalište koje nosi dva imena, ulica Veselina Masleše i Gospodska ulica. Nekada se na tom mjestu nalazila Muslina bara, koja je zimi služila kao klizalište za djecu. Priča kaže da je poznati banjalučki trgovac Toma Radulović prvi dobio dozvolu da u gradu otvori trgovinu, a kako mu je dosadilo da u radnju stalno ulaze seljaci i slabo šta pazare, samoinicijativno je na zgradu stavio natpis “Gospodska ulica”, koji je ostao sve do danas. 

Svjedok prošlosti, predskazanje budućnosti

U srcu grada na Vrbasu ponosno stoji srednjovjekovna tvrđava Kastel, za koju kažu da je istinski svjedok prošlosti, kostur sadašnjosti i predskazanje budućnosti. Na prostoru same tvrđave nađeno je dosta arheoloških tragova, iz antičkih vremena, preko slovenske nastambe, do novijih kultura. U Kastelu se nalazi rimski sarkofag nađen u Šargovcu, rimski miljokaz s nekadašnjeg puta Salona - Servicijum. U prošlosti je Kastel bio vojničko utvrđenje i štitio je kotlinu Vrbasa od neprijateljskih udara. Tvrđava je sa svih strana opasana debelim kamenim zidovima, a u njenoj unutrašnjosti, osim ljetne pozornice, igrališta za djecu i nacionalnog restorana, nalazi se i Kamena kuća u funkciji galerije. Banjaluku krase i pravoslavni Hram Hrista Spasitelja, jedan od najvećih i najljepših na Balkanu, kao i džamija Ferhadija.

Pogled od kojeg zastaje dah

Nezaobilazna destinacija je svakako najpoznatije izletište Banj brdo, sa kojeg se pruža fantastičan panoramski pogled na krajišku ljepoticu, a do vrha, na 431 metru nadmorske visine, stiže se i panoramskim minibusom. Ovo izletište bogato je šumom, stazama za šetnju i planinarenje, izvorima vode i uređenim mjestima za odmor. Na njemu se nalazi Spomenik palim Krajišnicima u Narodnooslobodilačkoj borbi, a pozicija spomenika je takva da se vidi iz gotovo svih dijelova grada.

Prema riječima direktorice Turističke organizacije Banjaluka Irene Radojević, okosnica turističke ponude ovog ljeta svakako će biti adrenalinski turizam i sve ono što se vezuje za Vrbas.

- Banjaluka je odavno prepoznatljiva na turističkoj mapi po raftingu i vožnji dajak čamcima. Osim toga, tu je i jezero Manjača, etno-selo Ljubačke doline - istakla je Radojevićeva i dodala da se među posjećenijim lokacijama nalaze i  samostan Marija Zvijezda, te Krupa na Vrbasu.

Pristupačne cijene i lepeza aktivnosti na otvorenom, od raftinga, vožnje dajakom, penjanja, pješačenja, do biciklizma, mamac su za turiste iz cijelog svijeta.

Svaki pedalj Banjaluke, koja je i univerzitetski centar, posebno živi ljeti, kada sve odiše pozitivnom energijom i avanturističkim duhom. Tome doprinose manifestacije poput Svjetskog kupa u raftingu i kajak-kanuu na divljim vodama, Banjalučki etno-dani, “Kočićev zbor”, “Banjaluka fest”, “Ljeto na Vrbasu”, “Moto-fest” i “Freš vejv festival”.

Posjetu gradu na Vrbasu bilo bi šteta završiti, a ne osjetiti sve čari hladnog Vrbasa. Gostoljubivi domaćini kažu da biti u Banjaluci, a ne provozati se dajakom, isto je kao otići u Veneciju, a ne provozati se gondolom. Savladavanje vrbaskih struja i brzaka u čamcu specifičnom samo za Banjaluku sigurno je jedna od najljepših i najuzbudljivijih avantura u ovom gradu.

Ljubačke doline

Za one željne uživanja daleko od asfalta i gradske vreve, na svega 17 kilometara od Banjaluke, idealno mjesto za odmor je etno-selo Ljubačke doline, muzej na otvorenom koji priča posebnu priču dinarskog sela s kraja 19. i početka 20. vijeka. Ime Ljubačke doline dobilo je po dolinama u selu Ljubačevo, koje su jedinstven prirodni fenomen u Evropi. Samo selo je zapravo visoravan smještena između planina Osmače, Jasenovog dola, te sela Javorani i kanjona Tijesno.

Domaćin i osnivač etno-sela Nedeljko Branković ističe da je ideja o osnivanju tinjala 30 godina.

- Selo broji 41 objekat, od čega dvije stalne postavke-dva domaćinstva, deset starih zanatskih radionica i više od 6.000 eksponata raspoređenih po zbirkama - rekao je Branković.

Ponosan je na crkvu posvećenu Svetim Ćirilu i Metodiju i staru školu. I dok se rijetko koji kraj može pohvaliti njegovanjem starih zanata, ovo selo, smješteno na površini od oko dva hektara, čuva sve tajne kovačkog, tkalačkog, stolarskog i mnogih drugih zanata.

Branković priča da se među eksponatima koje čuvaju može pronaći novac Aleksandra Makedonskog, veoma vrijedna kolekcija lampi, prirodnjačke arhive i još mnoštvo eksponata starih 1.000 godina.

U krčmi koja se nalazi u ovom kompleksu putnici namjernici mogu probati isključivo domaća jela i pića u kojima nepca uživaju.

- Na našem meniju neizostavne su pite, uštipci, hljebovi pečeni u krušnoj peći, jela ispod sača, cicvara i omač, uglavnom sva ona tradicionalna jela čarobnog ukusa koja su naše bake spremale - kazao je Branković. Istakao je da je cilj da što više osnovaca posjeti ovo mjesto kako bi se od malih nogu upoznali sa tradicijom, a osim toga, priča Branković, želja je i da ovo rajsko selo posjeti što više stranaca kako bi se upoznali sa bogatom kulturom i tradicijom ovoga kraja. Do sada su Ljubačke doline posjetili turisti iz 90 zemalja širom svijeta.

Jezero “Manjača”

Turističko-rekreativni kompleks “Manjača” nalazi se na lokaciji vještačkog jezera Šljivno, a neuređen i zapušten prostor pretvoren je u izletište na kojem Banjaluci zavide mnogi. Uređeno jezero sa plažama nasutim šljunkom i mjestima za odmor, roštilj i rekreaciju, zaljubljenicima u prirodu pruža vrhunski doživljaj. Ušuškano među obroncima Manjače, na svega tridesetak minuta vožnje od centra Banjaluke, modrozeleno jezero za kratko vrijeme postalo je oaza za odmor, izlete i rekreaciju. Direktor Centra za razvoj sela Draško Ilić rekao je da će posjetioci ovog ljeta uživati u brojnim sadržajima na jezeru.

- Bogata gastro ponuda, avanturistički sadržaji i adrenalinski sport, gdje se posebno izdvaja skijanje na vodi, sigurno će privući mnoge da uživaju u srcu Manjače - rekao je Ilić. Osim toga, najmlađi će imati priliku da sportske vještine savladavaju u okviru škole sporta, kao i u Olimpijskom dječijem centru.

Pivo i ćevapi

Nadaleko poznati gastro brendovi Banjaluke, nezaobilazni na trpezi u ovom kraju Republike, jesu banjalučki ćevap, zatim čuveni “nektar” i “banjalučko pivo”, brendovi “Banjalučke pivare”, koja je osnovana 1873. godine, te čuveni sir trapist. Svaki od ovih tradicionalnih gastro brendova ima posebnu priču. Legenda kaže da je banjalučki ćevap nastao prije više od 100 godina,  a donijela ga je porodica Đuzel. Oni su 1920. godine u Banjaluku došli iz okoline Glamoča i sa sobom donijeli tradiciju pravljenja ćevapa. Čuveni sir trapist počeli su da prave banjalučki trapisti u samostanu Marija Zvijezda daleke 1872. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana