Banjalučanka Andrijana Vekić o životu u Dubaiju: Jedna putnica tražila da isključimo motor aviona

Marijana Miljić Bjelovuk
Banjalučanka Andrijana Vekić o životu u Dubaiju: Jedna putnica tražila da isključimo motor aviona

Doći u Dubai sama, još kao mlada djevojka, i početi život ispočetka nije bilo nimalo lako. Ono što me najviše hrabrilo i tjeralo da idem naprijed kako bih ostvarila svoje snove je bila podrška moje porodice i prijatelja kao i ogromna ljubav prema poslu stjuardese o kojem sam maštala još kao mala.

Ovako za “Glas Srpske” počinje priču Banjalučanka Andrijana Vekić koja već četiri mjeseca radi kao stjuardesa za jednu od prestižnih arapskih avio-kompanija. Andrijana se put Dubaija uputila u jesen prošle godine, a nakon što je prošla obuku, počela je i da radi za tamošnju avio-kompaniju. Njeni počeci vezani su za avio-kompaniju “Viz Er” i baza joj je bila u Tuzli.

- Oduvijek sam voljela putovanja i avione pa samim tim i posao stjuardese. Nakon prvog iskustva letenja moja želja se još više produbila vidjevši sve te prelijepe djevojke uvijek nasmijane i ljubazne u uniformama. Maštala sam da ću i ja jednog dana biti na njihovom mjestu i to se konačno i ostvarilo - ispričala nam je Vekićeva.

Otići iz Banjaluke i juriti svoje snove, dodaje, da za nju i nije bilo teško.

- Ono što je najveći izazov ovog posla je ostaviti porodicu i prijatelje i početi život ispočetka negdje na drugom kraju svijeta - navodi Vekićeva.

Njen prvi posao za evropsku avio-kompaniju bio je vjetar u leđa ka Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

- Za mene je to bilo jedno predivno iskustvo i odlična odskočna daska za dalje, za Dubai. Vrijeme provedeno kao stjuardesa u prvoj kompaniji budi samo najljepša sjećanja. I dalje se rado čujem i vidim sa svojim kolegama i koleginicama iz baze u Tuzli - kazala je Vekićeva. 

Razlika između evropske i arapske avio-kompanije, naglašava ona, ima dosta, počevši od beneficija, plata i samog standarda života.

- Sa druge strane, nekih većih razlika u poslu i avijaciji i nema. Posao stjuardese je jednako odgovoran svuda - navodi nam stjuardesa iz Banjaluke sa trenutnom adresom u Dubaiju. 

Iako su prošla samo četiri mjeseca od kada je njena baza postao Dubai, obišla je nekoliko kontinenata i zemalja.

- Bila sam u Australiji, Americi, Japanu, Tajlandu, Novom Zelandu, Africi, ali ponekad doletim i do Evrope, najčešće u Njemačku.  Naravno, radujem se svim budućim destinacijama i državama koje ću posjetiti. Letim mnogo i srećna sam zbog toga, jer sam po prirodi radoholičar  - ispričala je Vekićeva.

Navodi i da njena kompanija saobraća ka 158 destinacija širom svijeta, te da je u tom poslu prisutna stalno i promjena vremenskih zona.  U početku joj je to pravilo probleme, ali je to u posljednje vrijeme, navodi, poprilično savladala.

- Svaki let nosi novu priču i anegdotu. Uvijek je beskrajno zanimljivo kad me putnici pitaju gdje se tačno nalazimo u letu koji traje 14 sati ili kad vide jednog od pilota van kabine, pitaju ko upravlja avionom. Skoro sam imala i jedan zanimljiv zahtjev jedne putnice, a to je da zamolim pilote da isključe na trenutak desni motor kako bi njen sin mogao mirno da spava - navodi Vekićeva sa osmijehom na licu.

Kada je riječ o zahtjevima putnika, kaže da su uglavnom posljedica radoznalosti.

- Tim radoznalima posvetimo malo više pažnje kako bi bili sigurni da smo odgovorili na sva pitanja i ispunili sva njihova očekivanja. Mene rad sa ljudima ispunjava, tako da mi je zadovoljstvo pružiti im sve potrebne odgovore i učiniti da im taj let bude najljepše iskustvo - rekla je Vekićeva.

U gustom rasporedu letenja, navodi, nagrađeni su i zasluženim odmorima.

- Svaki odmor koji je duži iskoristim da odem kući i budem sa porodicom i prijateljima, a ukoliko je to kraće ostajem u Dubaiju i uživam u svim ljepotama koje on pruža. Dubai odiše sjajem i luksuzom. Meni ne može da dosadi predivna Burž Kalifa, ali i beskrajne plaže i pustinja koja nudi razne zabavne programe -  navodi nam Vekićeva.

Na pitanje koje bi do sada destinacije koje je posjetila izdvojila kao najljepše, navodi da je to teško.

- Ako moram odabrati jednu onda bi to definitivno bila Australija. Bila sam u Melburnu, Sidneju, Pertu... i zaista su jedna prijateljska zemlja. Pri­ tome imaju multikulturalno društvo pa se tamo ne osjećam kao stranac. Klima im je takođe umjerena i topla tokom čitave godine i nudi razne atrakcije turistima. Uvijek tamo rado letim - zaključila je Vekićeva.

Praznici

Andrijana ove godine po prvi put nije proslavila najradosniji hrišćanski praznik Božić sa porodicom, a neće ni predstojeći Vaskrs.

- Ove godine po prvi put nisam bila sa porodicom za praznike jer sam radila i to je jedan od najvećih tereta i izazova koji za mene nosi ovaj posao. Udaljena sam od najvoljenijih. Bilo mi je teško, ali mi najviše olakšava to što imam njihovu podršku i razumijevanje i što oni mogu doći kod mene bilo kada pa se svim srcem nadam da ću sljedeći put biti slobodna i da ćemo praznike proslaviti zajedno - navela je Vekićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana