Bajkovita mjesta za bijeg u dvoje FOTO

Vanja Žarković
Bajkovita mjesta za bijeg u dvoje FOTO

Stari kontinent je dom najromantičnijim gradovima u svijetu, koji su posebno na Dan zaljubljenih bili krcati turistima. Mnogi ljubavni parovi su u Parizu, Veneciji, Budimpešti ili nekom drugom evropskom gradu željeli da provedu ovaj dan, ali im je pandemija virusa korona pomrsila planove.

Međutim, postoje manji, šarmantni gradovi koji ni prije pandemije nisu bili na mapi mnogobrojnih turista. Oni, koji su ipak uspjeli da ih posjete, govore da kada šetaju ovim mjestima imaju osjećaj kao da su na nekom filmskom setu. 

Ta mjesta nude nevjerovatne zalaske sunca, živopisne ulice, atmosferu u vazduhu koja mami poljupce i prirodno spaja ruku u ruci. Mnogi od njih kriju šarmantne kutke kao stvorene za romantične duše, ali su ipak često u sjenci znatno slavnijih i poznatijih destinacija na Starom kontinentu.

Bled, Slovenija

Maleni Bled je biser Slovenije i jedno od najljepših mjestašca u ovom dijelu Evrope. Bledski dvorac i ostrvo usred jezera na kojem se ističe prepoznatljiva crkvica čine ovu destinaciju savršeno romantičnom. Izlet na Bled podrazumijeva i vožnju čamcem po jezeru. I sam pogled na jezero je bajkovit, posebno u zimsko doba kada padne snijeg.

Nafplio, Grčka

Biser Peloponeza, spoj je venecijanske prefinjenosti, te grčkog šarma i prirodne ljepote. Nafplio ostavlja utisak umjetničkog ateljea na otvorenom. Sve je tako ušuškano i odmjereno, pa se ovdje ne može naići na kič i neukus. Popločane ulice, trgovi i zamkovi ovo mjesto čine još romantičnijim nego što turisti očekuju, a taverne ih potpuno osvajaju svojom opuštenošću.

Kolmar, Francuska

Kolmar svjetski putnici smatraju jednim od najljepših i najromantičnijih gradova u cijelom svijetu. Toliko je opojan da se mnogim putnicima učini kao da su uronili u bajku čim zakorače u ovaj grad. Raznobojne kućice, vino, muzeji i replika Kipa slobode bude posebna osjećanja. Ovdje je sve tako bajkovito i ušuškano, pa posjetioci uživaju u svakom trenutku provedenom u Kolmaru.

Montorđali, Italija

Ovo malo mjesto u Toskani drugo je ime za romantiku. Vinogradi, pastelni horizonti, vrhunska italijanska hrana i vina pretvoriće putovanje u pravu zen zonu s opojnom snagom ljubavi. Ovdje je svaki detalj poput razglednice, a vazduh predivno miriše na lavandu. Ugodna i blaga klima i romantično okruženje pravi su izbor za odmor s partnerom i naglašavanje emocija.

Harlem, Holandija

Kanali, nepregledna ravnica, vjetrenjače, tulipani i zagasite boje čine ovo mjesto neodoljivim. Harlem je grad bogate istorije, živahne energije i zrači toplinom. Ogromni parkovi i puno zelenila učiniće duge šetnje u dvoje još ugodnijim. Harlem je proglašen najgostoljubivijim gradom u Holandiji.

Briž, Belgija

Srednjovjekovni Briž jedan je od najljepših gradova Evrope. Kao stvoren je za šetnje zaljubljenih kraj kanala kaldrmisanim ulicama sa načičkanim restoranima u kojima se može probati čuveno belgijsko pivo. Ovdje se poštuje arhaičnost, pa se ne može vidjeti da neka ulica, građevina ili reklama narušava izgled mjesta. Sve je skladno, a grad je pod zaštitom UNESKO-a. Ulicama je najbolje kretati se biciklom, a u gradu se nalazi i jezero Minevater, koje je poznato kao jezero zaljubljenih.

Re, Francuska

Slatke drvene kućice i kaldrmisane ulice malog ostrva Re smještenog u Atlantiku, na zapadnoj obali Francuske, idilični su u svako doba godine. Duge pješčane plaže i borove šume savršene su za šetnje zaljubljenih parova. Ovo ostrvo je dom fantastičnom hotela “Hotel de Toiras”, koji je uređen u klasičnom francuskom stilu.

Hithorn, Holandija

Hithorn je selo uglavnom bez automobila, poznato po kanalima, stazama za šetnju i vožnju bicikla, te kućama u zelenilu. Ovo selo na sjeveru Holandije često zovu Venecijom sjevera, a posjetioci kažu da izgleda kao da je ispalo iz neke bajke. Romantičnu atmosferu upotpunjuju i gondole. 

Rotenburg, Njemačka

Riječ je o najbolje očuvanom njemačkom srednjovjekovnom gradu, koji izgleda baš kao iz bajke. Tornjevi, kamene ulice, stare kuće, sve to je moguće pronaći u Rotenburgu.

 Turističke meke

Pariz je poznat kao najromantičniji grad na svijetu, pa čak i čuveni, pravi, poljubac nosi naziv francuski.

Renesansni ambijent Firence pod čarobnim suncem Toskane daje ovom gradu bajkovitu atmosferu, idealnu za ljubavnike, ali i ljubitelje umjetnosti. Budimpeštu s razlogom zovu biserom Dunava ili Parizom istoka, a krase je predivni parkovi, još ljepši mostovi. Arhitektura, kuće pored kanala, prekrasni trgovi i centar grada privlače veliki broj romantika iz cijelog svijeta baš u Amsterdam. Brojni dvorci, crkve, kule i Karlov most sa 30 kipova krase Prag. Običaj je dotaći kip i zaželjeti želju, jer se vjeruje da će se želja ostvariti i da ćete se brzo vratiti u Prag.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana