Kastel u vrhu turističkih bisera regiona

Ilijana Božić
Kastel u vrhu turističkih bisera regiona
Kastel u vrhu turističkih bisera regiona

Banjaluka - Tvrđava Kastel, zajedno sa još tri tvrđave iz regiona, uvršćena je u evropski projekat pod nazivom “Kreativna istorija Balkana” (Creative History Balkans Tour) koji promoviše kulturno nasljeđe i turističke potencijale Balkana.

Na konferenciji za novinare, koja je održana u Kamenoj kući na Kastelu, rečeno je da ovaj projekat, osim banjalučkog Kastela, promoviše još tri istorijske tvrđave, Petrovaradinsku u Novom Sadu, Stari grad u Budvi i Rozafa u Skadru. Idejni tvorac ovog projekta je “Egzit fondacija” iz Novog Sada, a predstavnica ove organizacije Milica Đilas je naglasila da je glavni cilj projekta ujedinjenje regiona u očuvanju bogate istorijske i kulturne baštine Balkana.

- Smatramo da tu baštinu treba da čuvamo, ali i unapređujemo. Zbog toga smo i pokrenuli projekat povezivanja četiri balkanske tvrđave kako bi one bile što bliže savremenim turistima - kazala je Đilasova te dodala da će u okviru ovog projekta, između ostalog, biti izrađene i internet prezentacije sve četiri tvrđave.

Šefica Odsjeka za međunarodnu i regionalnu saradnju grada Dijana Grbić naglasila je da je gradska administracija u protekle dvije godine učinila mnogo da Kastel oživi, ali da ima još mnogo posla u vezi s tim nastojanjima.

- Prihvatili smo učešće u ovom projektu kako bismo dodatno promovisali tvrđavu Kastel, ali i Banjaluku uopšte. Ovo je izuzetna prilika da kroz jedinstvenu platformu i kanale komunikacije dopremo do novih korisnika i dodatno promovišemo naše turističke potencijale - rekla je Grbićeva.

Direktor fondacije “Evropska prestonica kulture 2024” Marko Bilbija kazao je da ovaj projekat na specifičan način posmatra uloge tvrđave u životu jednog grada, gdje tvrđava nije samo turistički već i veliki kreativni kulturni potencijal.

- Kroz naš projekat EPK 2024. tvrđave vidimo kao mjesta susreta, što korespondira i sa našim sloganom “Suprotnosti se privlače”. Ovdje imamo slučaj da se privlače istorija i budućnost, nasljeđe i kreativna industrija. Nama je ovo odlična prilika i da vidimo kako je “Egzit fondacija” doprinijela Novom Sadu da postane Evropska prestonica kulture 2021. godine, ali i da pošaljemo snažnu poruku na međunarodnom planu - istakao je Bilbija.

Projekat “Kreativna istorija Balkana”, uz finansijsku podršku EU i Savjeta za regionalnu saradnju, ima za cilj unapređenje međusobne saradnje u regionu kroz unapređenje kulturnog turizma.

Projekat

Ovaj projekat “Egzit fondacija” realizuje uz podršku Evropske unije i Savjeta za regionalnu saradnju kako bi došlo do unapređenja turizma te razvoja i povezivanja regiona na zapadnom Balkanu. Projekat ima za cilj razvoj turističkog sektora uz korišćenje kreativne industrije i kulturnog nasljeđa radi kreiranja kulturnog kvaliteta turističke ponude regionalnih turističkih bisera.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana