Znate li priču o Patriciji Ređani, "crnoj udovici" porodice Guči

GS
Znate li priču o Patriciji Ređani, "crnoj udovici" porodice Guči

Film "House of Gucci" legendarnog Ridlija Skota u naša kina stiže u četvrtak, 25. novembra, a od samog objavljivanja digao je veliku prašinu otvorivši mračna pitanja iz prošlosti jedne od najčuvenijih italijanskih porodica.

U centru drame našla se Patricija Ređani, danas najomraženija članica te porodice, ali i žena čiju priču ne znaju baš svi.

"Crna udovica" zbog koje bi Lejdi Gaga mogla dobiti prestižnog Oskara rodila se na sjeveru Italije u Vinjoli. Odrasla je u siromaštvu sa samohranom majkom, a oca nikada nije upoznala. Nakon što se njena majka vjenčala za bogatog preduzetnika, stvari su se promijenile, a Patricijin život tek kreće.

Na jednoj od svečanih ceremonija upoznaje Mauricija, zgodnog nasljednika porodice Guči i samo dvije godine poslije 1972. odvodi ga pred oltar, izgovorivši sudbonosno "da".

Iako je to bila ljubav na prvi pogled, za Patricijinog svekra Rodolfa Gučija ona je zauvijek ostala "proždrljivica u lovu na bogatstvo"

Ubrzo su postali jedan od najuticajnijih slavnih parova, a živjeli su životom iz snova. Pored vlastitih, Patricija je imala i velike ambicije za svog muža. Stalno mu je ukazivala na to kako jedna osoba na tronu treba da djeluje, a u njihovom novom domu u NjuJorku nerijetko je organizovala i prestižne zabave šireći njihov krug prijatelja.

Supružnici postaju roditelji kćerkica Alegre i Alesandre, a njihovim rođenjem, ljubav između para počinje nestajati. Mauricio je počeo sam donositi odluke, prestavši tražiti supruginu pomoć, što je eskaliralo brojnim svađama, a na kraju i - njegovom nevjerom.

Kada joj je saopštio da je napušta, Patriciji je sve bilo jasno. Preko noći je sve što je gradila iskliznulo iz njenih ruku. Nakon razvoda koji je prihvatila jedva i uz velike novčane naknade, Mauricio je počeo uplovljavati u brojne "ljubavne avanture", a ostavljena Ređani je to teško podnosila.

Ipak, niko nije shvatao koliko bijesa ona nakuplja u sebi. Često je izjavljivala da ga želi vidjeti mrtvog, prijetila mu, a zaklela se i da će ga sama uništiti.

Kraj nasljednika porodice Guči

Mauricio je 25. marta 1995. godine, kao i svakog drugog običnog dana, krenuo do svoga ureda. Ispred vrata ga je dočekao nepoznati napadač koji je, bez riječi, pucao u njega. Nasljednik Gučija nedugo nakon toga je preminuo.

"Kad sam saznala da je umro, isprva sam bila šokirana, a onda sam osjetila olakšanje. Svi moji problemi bili su riješeni", rekla je tada Patricija, koja je s kćerima odmah uselila u luksuzni stan svog bivšeg supruga.

Iako je policija od samog početka sumnjala na nju, dokaza nije bilo, a Ređani je nastavila živjeti mirnim i luksuznim životom.

Dvije godine kasnije policija je dobila anonimnu prijavu sa svim dokazima protiv Patricije. Na suđenju je dokazano da je unajmila profesionalnog ubicu Benedeta Ceraula, kojem je platila 375.000 dolara. Iako nikad nije prestala tvrditi da je nevina i kako je sve namješteno, Patricija je 1998. osuđena na 29 godina zatvora.

"Prezirala sam ga. Radila sam dosta stvari, podvaljivala mu, prijetila, proklinjala, ali nikad nisam izdala naređenje da ga ubiju. Ono kako su me drugi okarakterisali nije bila istina", govorila je.

U zatvoru tek nastupaju teški dani za Patriciju, a koliko joj je vrijeme tamo teško palo dokazuje i činjenica da se pokušala objesiti.

To je rezultiralo smanjenjem zatvorske kazne na 26 godina. Prvu priliku za uvjetnu slobodnu dobila je 2011. godine, no odbivši jedan od uvjeta - da radi, zatvorila je vrata slobodi. Pet godina kasnije, predomislila se i prihvatila posao savjetnice u draguljarskoj kući Bozart.

Nakon 18 godina provedenih u zatvoru Patricija izlazi na slobodu.

Iako je vješto izbjegavala novinare i njihova pitanja, nikad se nije skrivala, a po izlasku iz zatvora odmah se zaputila u šopping kako bi se pripremila za "novi život".

"Nisam nevina, ali nisam ni kriva", često je govorila.

Danas "crna udovica" živi mirnim životom, rijetko izlazeći u javnost.

"Smatram sebe veoma jakom osobom nakon što sam toliko godina živjela u zarobljeništvu", rekla je.

Iako njene kćeri ne žele čuti za majku, ona je, makar na najteži način, postigla svoj cilj - da cijeli svijet čuje za njeno ime.

Pored Lejdi Gage, koja utjelovljuje Patriciju Ređani, u filmu "House of Gucci" glume i Adam Drajver, Salma Hajek, Džared Leto, Al Paćino i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana