Zbog pandemije, oko 40 miliona djece propušta obrazovanje u ranom djetinjstvu

Anadolija
Zbog pandemije, oko 40 miliona djece propušta obrazovanje u ranom djetinjstvu

DAKA - Oko 40 miliona djece širom svijeta, od čega više od polovine iz južne Azije, propustilo je obrazovanje u ranom djetinjstvu zbog izbijanja virusa korona, navodi se u izvještaju Ujedinjenih nacija (UN), prenosi Anadolija.

 “Najmanje 40 miliona djece širom svijeta, od kojih je gotovo 22 miliona iz Južne Azije, u kritičnoj predškolskoj godini je propustilo obrazovanje u ranom djetinjstvu -19 zatvorene ustanove za brigu o djeci i ranom obrazovanju”, naveo je UNICEF.

Opisujući obrazovanje u ranom djetinjstvu kao temeljno u pomaganju djeci da ostvare svoj puni potencijal, podaci s terena upozoravaju na ugrožavanje budućnosti miliona djece, posebno u južnoj Aziji.

Džin Gaf, regionalna direktorica UNICEF-a za Južnu Aziju, izjavila je da su djeca među onima koji su najteže pogođeni pandemijom Kovid -19 u Južnoj Aziji.

Smatra da su višemjesečno zatvaranje škola i učenje na daljinu oduzeli djeci njihovo univerzalno pravo na obrazovanje.

Organizacija “Save the Children” objavila je prije nekoliko dana da je pandemija virusa korona izazvala “globalnu krizu obrazovanja bez presedana”, s gotovo 10 miliona djece koja su pogođena zatvaranjem škola i koja se možda nikada neće vratiti u svoje razrede.

Prema podacima ove međunarodne organizacije, najteže je pogođeno područje subsaharske Afrike u kojoj se nalazi čak 56 posto djece u dobi od 6 do 14 godina koja ne mogu pohađati školu.

Stručnjaci smatraju da je ovo regija u svijetu u kojoj se nalazi najviše djece koja ne mogu pohađati školu. Takođe, skoro 80 posto učenika u zemljama ove afričke regije suočavaju se s problemom pristupa internetu ili električnoj energiji.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana