Zbog ove paštete se ide u zatvor VIDEO

telegraf.rs
Zbog ove paštete se ide u zatvor VIDEO

Kontroverzni francuski delikates "foie gras ", pašteta napravljena od jetre guske ili patke, mogao bi uskoro da bude zabranjen u Njujorku zbog načina na koji se proizvodi, odnosno brutalnosti nad životinjama.

Većina članova Gradskog savjeta potpisala je saglasnost za uvođenje zakona kojim bi se stopirala prodaja ove luksuzne paštete. To znači da će restorani, supermarketi i prodavnice potpuno da ostanu bez ovog delikatesa.

Odluku podržavaju udruženja za zaštitu životinja i kritičari koji smatraju da su metode proizvodnje okrutne.

Proces proizvodnje uključuje nasilno hranjenje ptica tako što im se u grlo nabije cev, toveći jetru.

Bilo koji restoran koji bude uhvaćen da prodaje ovaj proizvod biće kažnjen sa 1.000 dolara ili čak jednom godinom zatvora.

Kompanije ipak upozoravaju da bi zabrana mogla da ima mnogo negativnih uticaja, te da će farme da budu oštećene finansijski, te da će mnogo ljudi ostati bez posla.

Zakon je podržao i gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio nakon pto je dogovoreno da će nastupiti trogodišnje postupno razdoblje u kom će preduzećima da bude omogućeno da se prilagide.

Inače, ovaj zakon je samo dio akata koji su "animal frendli ", a koji su predstavljeni u ovom gradu. Jedan od njih je onaj koji se odnosi na konje i zabranu da rade dok su napolju temperature iznad 32 stepena Celzijusovih. Takođe, u Njujorku je zabranjena prodaja, lov i držanje golubova.

Ova pašteta je takođe već zabranjena u nekim mjestima, kao što su Čikago i Kalifornija.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana