Zbog Bregzita, Oksford i Kembridž gube novac, stručnjake i studente

Tanjug
Zbog Bregzita, Oksford i Kembridž gube novac, stručnjake i studente

LONDON - Prestižni britanski univerziteti Oksford i Kembridž, koji su ranije dobijali milione evra godišnje iz evropskih fondova sada imaju probleme sa finansiranjem, a napuštaju ih stručnjaci i studenti iz Evrope.

Najnoviji podaci Evropske komisije pokazuju da Kembridž, koji je ranije od evropskog fonda Horajzon Jurop 2020 prihodovao 483 miliona evra za sedam godina, za dvije godine novog programa Horajzon nije dobio ni evro.

Oksford, koji je ranije od programa Horajzon prihodovao 523 milona evra, je za dvije godine dobio iz novog programa Horajzon samo dva miliona evra, prenosi Gardijan.

Pridruženo članstvo Velike Britanije u evropskom programu Horajzon Jurop je principijalno bilo dogovoreno tokom trgovinskih pregovora o Bregzitu 2020. godine, ali nije ratifikovano zato što Velika Britanija nije sprovela Protokol o Sjevernoj Irskoj.

Profesor visokog obrazovanja na Oksfordu Sajmon Margison je označio Bregzit za “istorijsku grešku ogromnih razmjera” i naveo da su najnoviji podaci o Oksfordu i Kembridžu “veoma zabrinjavajući.”

Margison je dodao da se ne radi samo o novcu, već i o tome da Velika Britanija postaje manje atraktivna za vrhunske evropske istraživače i studente.

Profesorka arheologije koja se specijalizuje na Srednji istok Augusta Mekmahon je u avgustu napustila Kembridž poslije 26 godina i vratila se na Univerzitet u Čikagu, navodeći kao jedan od glavnih razloga “nesigurnost poslije Bregzita.

” Profesor Pol Faroa, koji se bavi istraživanjem geneteske epidemiologije raka dojke i jajnika, je krajem prošle godine napustio Kembridž nakon 26 godina i sada radi u Los Anđelesu. Broj studenata iz zemalja EU koji studiraju na britanskim univerzitetima se poslije Bregzita smanjio za više od 50 odsto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana