Zašto na svim ruskim raketama u Plestesku stoji ime Tanja?

Agencije
Zašto na svim ruskim raketama u Plestesku stoji ime Tanja?

Sve rakete lansirane s kosmodroma Plesetsk u Rusiji nose ime Tanja, jer legenda nalaže da ukoliko na raketi ne stoji to žensko ime, lansiranje neće biti uspješno.

Sve je počelo još davnih sedamdesetih godina prošlog vijeka, objašnjava u snimku za "Russia Today" šef istraživačke grupe kosmodroma Plesetsk Petar Potapov.

Tada je jedan poručnik, u želji da izrazi ljubav svojoj djevojci, napisao njeno ime na raketi koja je tog dana trebalo da bude lansirana u svemir. Međutim, kako navodi Potapov, tadašnji zapovjednik, čijeg se imena više ni ne sjeća, vidjevši taj natpis na raketi, naložio je da se njeno ime obriše prije lansiranja.

"Budući da je to lansiranje bilo neuspješno, od tog trenutka na svakoj raketi stoji ime Tanja, za sreću", dodaje Potapov.

Naveo je i da tu dužnost obavlja više od 10 godina, da je učestvovao u više od 30 lansiranja i da na svakoj raketi piše "Tanja".

Sam kosmodrom nastao je krajem pedesetih godina prošlog vijeka za lansiranje interkontinentalnih balističkih projektila R7.

Iz tog projektila nastao je čitav sovjetski program istraživanja svemira, a Plesetsk je postao tajna baza za lansiranje špijunskih satelita. Tek nakon raspada Sovjetskog saveza, kada je Kazahstan počeo naplaćivati 115 miliona dolara godišnje za korištenje Bajkonura, Plesetsku raste popularnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana