Zašto arheolozi strahuju od otvaranja grobnice prvog kineskog cara

Agencije
Zašto arheolozi strahuju od otvaranja grobnice prvog kineskog cara

ŠANSI -Smrtonosne zamke i trovanje živom samo su neke od briga s kojima se suočavaju arheolozi koji razmišljaju o iskopavanju grobnice Ćin Ši Huanga, prvog kineskog cara.

Farmeri su 1974. godine naišli na jedno od najznačajnijih arheoloških otkrića u provinciji Šansi u Kini. Dok su obrađivali zemlju, iskopali su glinenu figuru, koja je samo zagrebala površinu onoga što je ležalo ispod.

Riječ je o redovima hiljada kipova ratnika od terakote. Svaki od njih je izrađen u prirodnoj velčini i ono što je odmah zapalo za oko istraživačima 1970-ih, jeste da je svaki jedinstven, tj. ne postoje dve identične skulpture.

Ova vojska od terakote je izgleda služila kao zaštitnik mauzoleja Ćin Ši Huanga, prvog kineskog cara, koji je vladao od 210. do 221. prije nove ere. Mauzolej je udaljen oko 1.500 metara.

Skulpture su bile naoružane još uvijek oštrim oružjem, što je sugerisalo da oni imaju ulogu da štite, ali i da car upravlja njima i u zagrobnom životu. Ubrzo je otkrivena i grobnica cara koja je spominjana u istorijskim izvorima, i u njenoj neposlednjoj blizini dvije bronzane kočije koje su vukla četiri konja.

Uprkos opsežnom istraživanju okolne nekropole, careva grobnica ostaje neistražena, obavijena intrigama više od dvije hiljade godina. Glavni razlog za to leži u strahu da bi iskapavanja mogla oštetiti grobnicu, potencijalno uzrokujući gubitak neprocjenjivih istoriskih uvida.

Trenutno, jedini način pristupa grobnici uključuje invazivne arheološke metode, prepune rizika od nepopravljive štete. Ilustrativan primjer su iskopavanja grada Troje iz 1870-ih, pod vođstvomHajnriha Šilemana, koja su u svojoj žurbi i neiskustvu izbrisala gotovo sve tragove grada koji je namjeravao otkriti. Arheolozi su odlučni da izbjegnu ponavljanje takvih ishitrenih pogrešaka.

U potrazi za manje invazivnim tehnikama, naučnici su predložili metode poput korišćenja miona, subatomskih čestica koje nastaju kada se kozmičke zrake sudare sa Zemljinom atmosferom. Mioni funkcioniraju kao napredni X-zraci, sposobni da zavire u strukture bez fizičkog upada. Nažalost, većina ovih prijedloga još nije zaživjela.

Međutim, osim potencijalne štete, otvaranje grobnice predstavlja još ozbiljnije i neposrednije opasnosti. U eseju drevnog kineskog Istoričara Sime Kiana, napisanom otprilike jedan vijeke nakon careve smrti, otkriva se da je grobnica bila opremljena zamkama koje su trebale spriječiti sve uljeze. Dragocjeni artefakti i izuzetno blago pohranjeni su u grobnici.

-Zanatlije su dobile zadatak da naprave lukove i strijele dizajnirane da odbiju sve prestupnike - pojasnio je. Čak i ako ta 2000 godina stara arhaična oružja zakažu, istoričar je ustvrdio da poplava otrovne tekuće žive čeka one koji se usude oskvrniti grobnicu. Iako ovo može zvučati kao fiktivna prijetnja, naučne studije koje ispituju razine žive oko grobova otkrile su koncentracije znatno veće od onih koje bi se očekivalo u običnom tlu.

-Vrlo otrovna živa možda je procurila kroz pukotine koje su se tokom vremena razvile u strukturi grobnice, potvrđujući izvještaje pronađene u drevnim ronikama koji tvrde da grobnica nikada nije bila otvarana ili opljačkana - piše u radu iz 2020. godine.

Grobnica Ćin Ši Huanga  tako ostaje zapečaćena i nedostupna, iako je daleko od zaborava.

Istraživači se nadaju da bi naučni napredak mogao konačno otkriti dugo čuvane tajne grobnice. Car Ćin Ši Huang je ostao kako u narodnom predanju tako i u pisanim izvorima upamćen kao ujedinitelj Kine 221. godine p.n.e.

Značajan dio njegovog života bio je posvećen potrazi za legendarnim eliksirom besmrtnosti—potraga u koju su mnogi gorljivo vjerovali.

Krenuo je na opsežna putovanja u potrazi za ovim mitskim napitkom, čak je poslao jedinstvenu ekspediciju kako bi locirao legendarni otok za koji se pričalo da sadrži ogromne količine ovog čudesnog eliksira. Doživljavajući sebe kao božanstvo i žudeći za vječnim životom, pribjegao je konzumiranju mješavine žive, nadajući se da će to dati besmrtnost. Ironično, pokazalo se da ga je ovaj napitak uništio, što je rezultiralo što je rezultiralo njegovom smrću u 50. godini nakon 37-godišnje vladavine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana