Žalba Frankovih potomaka Evropskom sudu

Agencije
Žalba Frankovih potomaka Evropskom sudu

MADRID - Potomci diktatora generala Franciska Franka podnijeli su žalbu pred Evropskim sudom za ljudska prava na odluku španskih vlasti prošle godine da njegovi posmrtni ostaci budu izmješteni iz grandioznog mauzoleja u okolinu Madrida.


Advokati koji zastupaju Frankove unuke saopštili su da porodica vjeruje da su vlasti praktično izvršile "eksproprijaciju" njegovih ostataka kada su u oktobru obavile ekshumaciju, pošto im je sada potrebna dozvola za obilazak novog mjesta ukopa.

Oni kažu da je odluka zasnovana na zakonu koji je protivan Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima i da predstavlja kršenje prava porodice, prenio je AP.

Prema španskom Zakonu o istorijskom sjećanju iz 2007. godine, socijalističke vlasti su ekshumirale Frankove ostatke iz mauzoleja i sahranile ih u maloj porodičnoj kripti sjeverno od Madrida.

Frankovo tijelo smješteno je u mauzolej ubrzo poslije njegove smrti 1975. godine.

Vlada je tvrdila da savremena demokratska država ne treba da ima veliko svetilište posvećeno jednom diktatoru i da je odluka gest prema žrtvama španskog građanskog rata od 1936. do 1939. godine, u kojem je Franko pobijedio, kao i svim žrtvama progona njegovog skoro četrdesetogodišnjeg režima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana