Vlasniku vraćena slika koju su nacisti ukrali prije 87 godina

Tanjug
Vlasniku vraćena slika koju su nacisti ukrali prije 87 godina

OLBANI - Slika dva mlada klizača iz 19. vijeka, koju su nacisti ukrali od jevrejske porodice 1933. godine i koja je nedavno otkrivena u malom muzeju u saveznoj državi Njujork, vraćena je vlasnicima nakon 87 godina, piše AP.

Slika pod nazivom “Zima”, koju je naslikao američki slikar Gari Melčers, dio je zaplijene od preko 1.000 umetničkih djela i artefakata koju su nacisti oduzeli od jevrejske porodice Mose.

Naslijednici su tokom poslednje decenije uporno pokušavali da povrate ukradena umetnička djela.

Projekat povratka umjetnina otpočeo je 2011. godine, a naslijednici su do sada uspjeli da pronađu preko 50 slika i artefakata iz javnih i privatnih muzeja, kao i u privatnim kolekcijama u Njemačkoj, Austriji, Švajcarskoj, Izraelu i SAD.

Povratak slike “Zima” otpočeo je nakon što je muzej “Arkel” u Kanadžohariju u saveznoj državi Njujork objavio post na fejsbuku ilustrovanom njome, povodom zatvaranja sezone u januaru 2017. godine.

Post je primjetio student “Fraje univerziteta” u Berlinu koji je sarađivao sa Mejkeom Hofmanom, vođom projekta za povratak ukradenih umjetnina koju su pokrenuli naslednici porodice Mose i njemačke kulturne institucije.

Hofman je izjavio da su istraživači sliku uspjeli da povežu sa porodicom Mose uz pomoć direktorke muzeja “Arkel”.

Sliku je 1900. godine kupio magnat Rudolf Mose, a nakon njegove smrti 1920. godine, naslijedila ju je njegova ćerka. Ona je zajedno sa svojim suprugom vodila novine “Berliner tagerblat”, koje su kritikovale Nacističku stranku tokom prvih godina njenih uspona. Oni su zbog progona nacista Njemačku napustili 1933. godine, a nacisti su zaplijenili svu njihovu imovinu, uključujući i umjetničku kolekciju.

Slika je maja 1934. godine na aukciji prodata nepoznatom kupcu. Pet mjeseci kasnije našla se u gradskoj galeriji u Njujorku, gde je zapala za oko Bartletu Arkelu, bogatom kolekcionaru. Slika je kasnije postala dio kolekcije izložene u muzeju koji je po njemu dobio ime.

Ne postoje dokazi da je Arkel bio upoznat sa istorijom slike.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana