Vlasnik radnje nudi pomoć lopovu nakon neuspjelog pokušaja krađe mobilnih telefona

Anadolija
Foto: Printskrin

LONDON– Vlasnik radnje u Devsburiju u zapadnom Jorkširu ponudio je pomoć lopovu nakon što je neuspješno pokušao ukrasti mobilne telefone iz njegove prodavnice, zahvaljujući automatskom zaključavanju vrata.

Afzal Adam, vlasnik male prodavnice mobilnih telefona, objavio je snimak na kojem se vidi kako mladić sa kapuljačom na glavi pokušava da napusti radnju sa telefonima. Međutim, radnju je napustio tek nakon što je predao telefone dok je Adam otključavao vrata.

Kasnije, Adam je čovjeku ponudio podršku putem posta na Tviteru, apelujući na njega da se vrati po pomoć ukoliko mu zatreba.

“Vremena su teška za mnoge od nas u ovom trenutku, pa ako se borite da imate hranu na stolu, molim vas da nas posjetite u prodavnici da vidimo kako možemo pomoći”, napisao je Adam, dodajući hadis Poslanika Muhameda: “Budi milostiv prema drugima i bićeš milosrdan. Oprosti drugima i Alah će oprostiti tebi.”

Adam je rekao da su instalirali automatizovani sistem zaključavanja tokom pandemije kovid-19 i da se brava na vratima može otključati samo ispod pulta.

“Ono što se dogodilo oko 15 sati, ovaj mladić u radnji... čim je uzeo dva telefona, čija je vrijednost bila oko 1.700 funti, pobjegao je pravo do vrata pokušavajući da izađe“, rekao je Adam i nastavio:

“Shvatio je da se neće otvoriti jer su zaključana i onda se očigledno moglo vidjeli lice čovjeka, koji se vratio pomalo posramljen i vratio telefone hafizu Osmanu.”

Adam je pojasnio da je lopov vratio telefone i rekao:

“Znaš, prijatelji su mi rekli da ovo uradim. Nisam ovakav, prijatelji su me nagovorili da dođem ovdje i kradem.”

Adam je tada rekao da su odlučili da ga puste jer “ovoga puta nije ništa ukrao“.

“Vratili smo telefone, jer bolje je da ga pustimo da ode, a ne da možda nanese još neku štetu”, istakao je Adam.

Islam nalaže saosjećanje 

Adam kaže da se ponaša na način na koji je postupio, “jer nas islam ne uči da pokazujemo ljutnju i ugnjetavanje”:

“Islam nas uči da budemo milostivi. Zato je bolje da pokažemo neku vrstu saosjećanja prema njemu. Inšalah (ako Bog da), Alah će mu dati hidajet (uputu). Alah nam svima daje hidajet. Zbog toga smo ovdje. I to je očigledno znate, to je put na kojem smo. Zato je bolje da ga pustimo da ide.”

Neće tužiti kradljivca 

Adam je rekao da ako ga policija pozove i pita da li želi da podnese tužbu protiv kradljivca, reći će da neće.

“Policija ako me pozove, jer siguran sam da će sada vidjeti snimke, i ako me pitaju da li želim da podnesem tužbu, neću podnijeti tužbu protiv njega. Razmišljam o tome šta je uradio, Inšalah, nadam se da će razumjeti i da će se promijeniti. Mislim da je to bolje za njega”, kazao je Adam.

Saosjećajući sa mladićem, Adam je rekao da su ta “mlada djeca vani i da je razlog zašto su takva kakva jesu zbog vaspitanja, takva su zbog uticaja prijatelja i zbog okolnosti u kojima se nalaze”.

“To je razlog zašto rade ono što rade. I mislim da bismo kao muslimani trebali biti tamo, vani i barem pokušati pomoći ovim ljudima da se uvjere da idu pravim putem”, naglašava Adam.

Vlasnik radnje kazao je da još ne znaju ko je mladić, ali ako mu zatreba pomoć, tu su za njega:

“Nadam se da će iz videa dobiti poruku i ko zna možda bi se mogao vratiti.”

Podrška iz cijelog svijeta 

Adam kaže da je zbog svog gesta dobio priznanje i podršku iz cijelog svijeta.

“Znate, oko 99 posto poruka su bile tako ohrabrujuće, a poruke smo dobili i poslane su nam iz cijelog svijeta. Bile su moćne. Ali, istovremeno osjećam se privilegovanim što ima toliko muslimana koji rade ovakve stvari”, veli Adam.

Dodaje da je dobio i neke negativne komentare na njegov poziv da pomogne mladiću, kao što su poruke da su ga “trebali prebiti“, ali, ipak je, kaže većina bila veoma pozitivna.

Mora se pokazati šta je islam 

Adam ističe da postoji mnogo negativnosti prema muslimanima, koju potpiruju neki mediji u Velikoj Britaniji, ali da im se mora pokazati šta je islam.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana