Virus korona - prijetnja srednjeg stepena?!

Srna
Virus korona - prijetnja srednjeg stepena?!

BRISEL - Evropska komisija klasifikovala je virus korona kao prijetnju srednjeg stepena po radnike, što je izazvalo kritike poslanika Evropskog parlamenta jer se time omogućava uvođenje mnogo blažih bezbjednosnih mjera nego da je oboljenje procijenjeno kao visokorizično.

Poslanici ukazuju na to da odluka Evropske komisije može imati šire ekonomske i zdravstvene posljedice jer će uticati i na obnovu poslovnih aktivnosti, ali i na bezbjednost radnika.

Evropska komisija klasifikovala je virus korona kao trećestepenu opasnost na četvorostepenoj listi rizika. Četiri predstavlja najviši stepen rizika.

Prema regulativama EU, virus trećeg stepena “može uzrokovati oboljenje i predstavlja opasnost po radnike, može biti rizika za širenje na zajednicu, ali obično je na raspolaganju efikasna mjera sprečavanja ili liječenja”.

Biološki agens četvrtog stepena predstavlja “visok rizik zaraze bez efikasne mjere sprečavanja širenja ili liječenja”.

Trenutno nema tretmana za sprečavanje ili liječenje kovida-19, od kojeg je umrlo gotovo 380.000 ljudi širom svijeta.

Evropska komisija saopštila je da je korišteno nekoliko kriterijuma u klasifikovanju biološke opasnosti.

“Postojanje ili odsutnost mjere sprečavanja širenja ili liječenja ne može biti jedini kriterijum”, ističe se u saopštenju i dodaje da je odluka zasnovana na konsultacijama sa naučnicima i Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

Poslanik Evropskog parlamenta Agnes Jongerijus istakla je da je snažno protiv odluke Evropske komisije jer je kovid-19 najveći izazov po ljudsko zdravlje.

Ona je naglasila da odluka nije donesena na transparentan način.

Odluka Evropske komisije primjenjuje se odmah, ali Evropski parlament može da je blokira tokom glasanja, koje će biti održano tokom ovog mjeseca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana