Virus je bio u Evropi mnogo ranije: Da li je čuveni gitarista prva žrtva korone van Kine?

GS
Virus je bio u Evropi mnogo ranije: Da li je čuveni gitarista prva žrtva korone van Kine?

Virus korona bio je u Evropi mnogo ranije nego što se misli, ponovo tvrde stručnjaci, a sada sumnjaju i da je čuveni gitarista Endi Gil, koji je preminuo 1. februara, prva žrtva korone van Kine.

Endi Gil, gitarista benda “Geng of for”, preminuo je od upale pluća pošto se dve nedelje liječio u londonskoj bolnici, piše Gardijan. Njemu se stanje naglo pogoršalo, otkazali su mu organi, a njegov tok bolesti liči na ono što je kasnije postalo poznato kao kovid 19.

Gil se razbolio pošto se krajem novembra vratio sa turneje po Kini. Posle njega, zbog respiratorne infekcije u bolnici je završio i organizator turneje. Kada je korona uzela maha u Evropi, Gilova udovica Ketrin Majer posumnjala je da je njen suprug bio jedna od najranijih žrtava koronavirusa u Evropi.

Kako je navela, slično joj je rekao i pulmolog koji je liječio Gila, te i on sumnja da je uzrok njegove bolesti bila korona. Prvi zvanični slučaj u Velikoj Britaniji zabilježen je 31. januara, dok je prva žrtva u Evropi bio kineski turista koji je preminuo u Francuskoj 15. februara. Međutim, mnogi u toj zemlji, ali i u Evropi, misle da su još i ranije bolovali od korone.

Nedavno je zabilježen i slučaj Francuza Amira Hamara, za koga se mislilo da je u bolnici bio zbog gripa, a onda je njegov uzorak krvi, uzet u decembru, bio pozitivan na koronu.

Svjetska zdravstvena organizacija pozvala je sve zemlje da ispitaju sve sumnjive slučajeve kako bi se cirkulisanje virusa bolje razumilo, te da provjere sve slučajeve upale pluća neutvrđenog porekla u poslednjim nedeljama 2019. godine.

Međutim, ako su se brojni slučajevi korone pojavljivali mnogo ranije nego što se mislilo, a primjera ima i iz Italije, pitanje je kako se ona nije ranije raširila. Stručnjaci imaju objašnjenje.

Kako kaže Stiven Bejker, profesor Univerziteta Kembridž, najvjerovatnije je potrebno da postoji određeni broj zaraženih da bi došlo do lokalne transmisije i kako bi se epidemija zaista razbuktala.

Bejker dodaje i da nije svako sa virusom korona jednako zarazan i da postoji mogućnost da najraniji slučajevi nisu imali dovoljno kontakata kako bi prenjeli virus na druge da bi se epidemija raširila, prenosi Sputnik.

“Ljudi su vjerovatno ostajali kod kuće jer su bili bolesni i tako faktički bili u samoizolaciji”, kaže Bejker.

Druga mogućnost je, prema mišljenju Natali Mekdermot, profesorke Kraljevskog koledža u Londonu, da je virus tinjao ispod površine i nije bio identifikovan.

“Ako je, kako se sad smatra, veliki broj zaraženih asimptomatski, virus se mogao tiho širiti i tek kasnije doći do najranjivijih osoba. Starija populacija teže dolazi u kontakt sa virusom, ne ide na posao, manje se kreću među ljudima. Zato je možda trebalo da prođe više vremena kako bi se virus raširio među najranjivijima”, kaže ona.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana