Veliko srce Piroćanca -pomaže gradnju pravoslavnih svetinja širom svijeta

Tanjug
Dragoljub Dragi Đorđević
Foto: Tanjug | Dragoljub Dragi Đorđević

PIROT - Devedesetdvogodišnji Piroćanac Dragoljub Dragi Đorđević, koji duže od 50 godina živi u Kanadi, već decenijama pomaže obnovu i izgradnju pravoslavnih svetinja širom svijeta.

U Kanadi, gradu Kelovna izgradio je pravoslavni hram, a u rodnom Pirotu pomaže obnovu ikonostasa u Pazarskoj crkvi.

Iako hoda uz pomoć dva štapa, Đorđević je ovih dana iz Kanade došao u Pirot kako bi dao donaciju za ikonostas.

Kako je za Tanjug rekao Đorđević, put Kanade uputio se prije više od 50 godina, a u Torontu je radio kao fotograf i držao fotografsku radnju.

-Tu sam upoznao i svoju ženu, Velšanku Mildred koja je, kada smo se uzeli, prešla u pravoslavlje i promijenila svoje ime u srpsko ime Mila - kaže on .

Navodi da je, kada se preselio u kanadski grad Kelovna, koji ga je neodoljivo podsjećao na rodni Pirot, učestvovao u izgradnji pravoslavnog hrama u tom gradu.

-Kupili smo plac, sakupili novac, najviše smo donirali Voja Bogdanović i ja. Napravili smo crkvu gde smo se okupljali i okupljamo i danas. U početku nismo imali sveštenika nego je sveštenik dolazio iz Vankuvera. Ima tamo oko 50 naših familija koje redovno dolaze u crkvu -rekao je on.

Đorđević već decenijama pomaže obnovu svetinja i u rodnom gradu i Srbiji, pomaže i ratnim veteranima i drugim ljudima u nevolji, a najveći je pojedinačni donator za obnovu ikonostasa u Pazarskoj crkvi, jednog od najljepših u Srbiji, koji je djelo čuvene Samokovske škole.

-U ovoj crkvi sam kršten, moji su se ovde venčali. Kada sam čuo da se obnavlja ikonostas odmah sam odlučio da pomognem koliko mogu i pomagaću. Rado pomažem i Manastir Presvete Bogorodice u selu Sukovo, gde je moj brat božjim čudom prohodao iako tri godine pre toga nije mogao da hoda. Prespavali smo u manastiru, pomolili se Presvetoj Bogorodici, ujutru je brat prohodao - priča on.

Đorđević je nedavno, kako kaže, imao čudan san u kome ga je starac u beloj odeždi, odveo na mjesto, na ulazu u srednjovjekovnu tvrđavu na Kaleu, pokazao na mjesto gdje se prije nekoliko vijekova nalazila crkvica i dao mu zadatak da pomogne obnovu tog hrama.

Kasnije je saznao od prijatelja da postoji predanje da je tu zaista nekada postojala crkvica u kojoj su se vojnici prije polaska u boj pričešćivali.

Starješina Pazarske crkve, jerej Miljan Panić kazao je da je ikonostas, za koga je značajan novac donirao Dragoljub Đorđević, jedan od najljepših u Srbiji i da će njegova restauracija trajati četiri godine jer je riječ o veoma zahtevnom i skupom poslu.

-Na ovaj način je Dragi Đorđević poslao poruku i drugim ljudima koji su u mogućnosti da pomognu, da nastavimo sa restauracijom i da svi učestvuju, da se probudi ta ljubav i požrtvovanost naših predaka koji su ostavili nam takvu jednu lepotu na čuvanje i nešto što će ostati za vekove. Za jednu malu ikonu potrebno je od mesec dana do tri meseca, planirano je da posao traje četiri godine. Nadamo se da ćemo 2024. godine, kada budemo slavili 190 godina od izgradnje hrama, možda i završiti restauraciju ikonostasa. Restauraciju je inicirala Gradska uprava koja izdvaja značajna sredstva za ovaj posao koji sigurno ne bi bio moguć bez te pomoći - kaže Panić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana