Veliko otkriće u Egiptu: Pronađena mumija prekrivena zlatom

GS
Veliko otkriće u Egiptu: Pronađena mumija prekrivena zlatom

Arheolozi tvrde da su pronašli mumiju prekrivenu zlatnim listićima i zapečaćenu unutar sarkofaga koji nije otvaran 4.300 godina.

Utvrđeno je da su to ostaci čovjeka po imenu Hekašepes, a smatra se da je mumija jedna od najstarijih i najpotpunijih pronađenih u Egiptu, koja ne pripada kraljevskoj porodici.

Otkrivena je u oknu na dubini od 15 metara u Sakari, groblju južno od Kaira, gdje su pronađene još tri grobnice.

Jedna je pripadala „čuvaru tajne”

Najveća od pronađenih mumija pripada čovjeku po imenu Knumdjedef, svešteniku, inspektoru i nadzorniku plemstva.

U drugoj je sahranjen muškarac Meri, viši zvaničnik u palati koji je dobio titulu „čuvara tajne”, što mu je omogućavalo da izvodi posebne vjerske obrede. Smatra se da je sudija i pisac Fetek sahranjen u posljednjoj grobnici, gdje je otkrivena zbirka najvećih statua pronađenih u toj oblasti.

U grobnicama je otkriveno i nekoliko drugih predmeta, među kojima ima dosta grnčarije. Sva otkrića datiraju od oko 25. do 22. vijeka prije nove ere, naveo je arheolog Zahi Havas, bivši egipatski ministar za antikvitete.

- Ovo otkriće je veoma važno jer povezuje kraljeve sa ljudima koji su živeli oko njih - rekao je Ali Abu Dešiš, još jedan od arheologa koji su učestvovali u iskopavanju.

Sakara je služila kao groblje više od 3.000 godina, a agencija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) ju je uvrstila na listu svjetske baštine.

Nalazi se u nekadašnjoj prestonici drevnog Egipta Memfisu, gdje je i više od deset piramida, među kojima je Stepenasta piramida. Ona je blizu mjesta gdje je pronađeno okno sa grobnicama.

Ovo otkriće je uslijedilo samo dan pošto su stručnjaci u egipatskom gradu Luksoru rekli da su pronašli cijli grad iz rimskog doba, koji datira iz drugog i trećeg vijeka nove ere. Arheolozi su našli stambene zgrade, kule i ono što su nazvali „metalne radionice”, u kojima su bili lonci, alati i rimski novčići. 

U Egiptu je došlo do mnogih arheoloških otkrića u poslednjih nekoliko godina, u okviru napora države da oživi turizam. Vlada se nada da će njihov Veliki egipatski muzej, koji bi trebalo da bude otvoren ove godine poslije odlaganja, privući 30 miliona turista godišnje do 2028.

Međutim, kritičari optužuju egipatsku vladu da daje prednosti otkrićima zanimljivijim za medije u odnosu na ozbiljna akademska istraživanja, kako bi privukla više turista.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana