UN: Veliki australijski greben treba staviti na listu ugrožene svjetske baštine

Tanjug
Foto: Printskrin

SIDNEJ- Veliki australijski greben trebalo bi da bude hitno uvršćen u svjetsku baštinu koja je u opasnosti, jer je najveći svjetski ekosistem koralnog grebena izložen značajnom negativnom uticaju klimatskih promjena i zagrijevanja okeana, preporučeno je danas na panelu UN.

 Izbjeljivanje grebena se dešava kada se voda previše zagrije, što izaziva da korali izbace šarene alge koje žive u njihovim tkivima i pobijele. 

Korali mogu da prežive izbjeljivanje, ali to negativno utiče na njihov rast i reprodukciju zbog čega je smanjena njihova otpornost na klimatske promjene, navodi se u izvještaju Uneskoa.

Naučnici Uneskoa u martu su posjetili Veliki australijski greben, a očekivalo se da će izvještaj biti objavljen prije sastanka Komiteta za svjetsku baštinu Uneskoa koji je bio zakazan za juni u Rusiji, ali je to odloženo zbog rata u Ukrajini, podsjetio je Rojters.

Datum održavanja narednog sastanka još nije određen. 

Prema zvaničnim podacima, oko dva miliona turista godišnje posjećivalo je greben prije pandemije korone koji se nalazi na severoistočnoj obali Australije i to je obezbjeđivalo posao za 64.000 ljudi. 

ustralijska vlada izdvojila je ove godine povećana sredstva za borbu protiv klimatskih promjena da bi izbjegla stavljanje Velikog australijskog grebena na listu ugrožene svjetske baštine jer smatra da bi u tom slučaju pretrpela značajne gubitke od turizma, podsjeća britanska agencija.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana